Kostel v Heřmanově Huti je přes týden zavřený. Jeho půvab můžete obdivovat jen v neděli při mši

21. leden 2022, aktualizováno

Původní název vesnice, kde stojí kostel sv. Martina je Horní Sekyřany, dodnes se této části tak říká, potvrzuje varhanice Ivana Meclová a zve do Heřmanovy Hutě. 

Ivana Meclová

Nynější podobu získal kostel v 18. století, ale původně šlo o gotickou stavbu ze 14. století. Kdysi dávno, někdy kolem 12. století zde stála malá kaple svatého Haštala.

Z gotické stavby se dochoval presbytář, žebrová klenba a také krásná vysoká okna s kamennými okružími. Mají nová sklíčka, původní byla většinou rozbitá. "Stará gotika se vyznačovala především nedokonalostí, právě okna jsou nesymetrická, každé je trochu jiné," popisuje Ivana Meclová.

Nad oltářem je klenbový strop, ale nad zbytkem kostela se tyčí zcela rovná plocha, a to malovaná. Květinové obrazy mají převážně zelenou a šedou barvu. Obyvatelstvo zde totiž bylo většinou německé, tomu tedy napovídá výmalba kostela, připomínka na Sudety.

Kostel sv. Martina se může pyšnit funkčními varhanami. Nejsou sice původní, ty se nedochovaly, ale tyto slouží svému účelu už od roku 1901. "Některé píšťaly nehrají, některé jsme museli odmontovat, protože přiznívaly, ale jsou použitelné," vysvětlujte varhanice. Každou neděli se v kostele sv. Martina koná mše svatá.

autor: Martina Sihelská | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.