Kostel v Jezné u Hracholuské přehrady se otevírá veřejnosti

7. březen 2022 11:00, aktualizováno

V kostele v Jezné na severním Plzeňsku vznikla knihovna. Má přilákat místní obyvatele i turisty ke čtení a rozjímání.

Kostel Nejsvětější Trojice v malé obci Jezná u Hracholuské přehrady byl několik let zavřený. Díky kostelnici Ivaně Meclové se do něj znovu vrací život. V kostele se od letoška pořádají pravidelné bohoslužby a nově i pravidelné rozjímání a čtení. „Původní myšlenka byla obnovit v tomto kostele takovou starou tradici, která vymizela z naší církve, totiž nedělní večerní pobožnosti,“ vyprávěla kostelnice.

Kostelnice jako průvodkyně

Po té, co zemřel bratr paní Meclové, farář ze Skalné, a zanechal po sobě rozsáhlou knihovnu, se rozhodla spisy zpřístupnit veřejnosti právě v kostele. „Jsou zde různá vydání Bible od té Kralické až po moderní výtisky, výklady Bible, životopisy svatých, ale i knížky pro děti,“ vyjmenovala kostelnice. Ta otevře kulturní památku každou neděli vždy od 15 do 17 hodin.

Lidé mohou v kostele v tichu posedět, rozjímat, nebo si číst. Kostelnice je po domluvě také provede kostelem. „Omítka je sice neopravená, ale uvnitř je kostel krásný,“ myslí si Meclová, která také umí zahrát na barokní varhany. „Kostel tady stál už ve 14. století, z té doby pocházejí také náhrobní kameny, které byly dříve zasazené v podlaze, po požáru a následné rekonstrukci byly umístěny do omítky,“ popsala.

autoři: Martina Klímová , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio