Kostel v Lukové je zavřený. Probíhají další záchranné práce

3. září 2019 13:00

Několik měsíců bude nepřístupný kostel v Lukové na severním Plzeňsku, pocházející ze 13. století. A to kvůli dalším opravám. Právě se rekonstruuje věž.

Na rozpadlou a zničenou stavbu, stojící nedaleko Manětína, upozornily už před sedmi lety sádrové odlitky věřících, které posadil do kostelních lavic Jakub Hadrava. Od té doby jezdí do Lukové turisté, fotografové, umělci i politici. Byli se tu podívat lidé nejen z Česka a Evropy, ale i Američané, Brazilci, Australané a dokonce i turisté z Hongkongu. Každého, kdo se přijel podívat, provedl Petr Koukl, který věnoval kostelu kus svého života. „Mě to nabíjí, komunikuji s lidmi, můžu jim kostel ukázat. A setkal jsem se s tolika zajímavými osobnostmi. S tím jsem vůbec nepočítal,“ zhodnotil Petr Koukl.

Lidé kostelu darovali 1,2 milionu korun

Na dobrovolném vstupném a při koncertech věnovali lidé už 1,2 milionu korun. Dalších osm milionů korun získal kostel na dotacích. Střecha se opravovala tři roky. Loni se postavila okolo kostela nová opěrná zídka, jsou také opravené stropy. Přibyly dvě nové sochy - Andělské myšlenky a Kořeny víry. Jejich autorem je Lukáš Řezníček, který proslul instalováním kovových rukou u kostela sv. Bartoloměje v Plzni na náměstí Republiky. Kostel v Lukové toho má ale stále ještě hodně před sebou. Například tady zatím nejsou okna, jen mříže. A tak sem fouká a občas i naprší.

Čtěte také

Znovu se do kostela turisté podívají až po opravě věže, tedy příští rok. Jsou v plánu prohlídky i dubnová Svatojiřská mše. Až kostel získá další peníze, pustí se dělníci do oprav kostelní lodi, dveří, oken nebo hřbitova.

autoři: Lukáš Milota , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Související