Kostelní zvon nezvoní. Peníze na opravu pomohl vybrat benefiční koncert

27. duben 2022 10:49, aktualizováno

Jeden ze tří zvonů ve stříbrském kostele Všech svatých už dlouho nezvoní a na jeho opravu chybí peníze. Jde o nejstarší zvon, který je pět set let starý a nese jméno Čtyř evangelistů, jak uvedl farář Miroslav Martiš, který koncert připravil. Právě ten do kostela přizval stříbrského perkusistu Pavla Plánku, zpěváka Daniela Hůlku a hudebního skladatele, režiséra a zpěváka Jiřího Škorpíka.

Všichni tito úžasní muzikanti se zapojili do sbírky proto, že jednak mají k Stříbru vazbu přes domácího Pavla Plánku a také úcta k památkám. Stříbro se prý často stává jejich útočištěm ve chvílích osobního volna, kdy jsou hosty v domě slavného bubeníka a poznávají okolí. Jak Daniel Hůlka a Jiří Škorpík uvedli, je potřeba i pomáhat, a když jde o Pavla Plánku, tak tím spíše to byla pro muzikanty správná výzva pro dobré účely.

"Zatím jde jen o první etapu, farnost chce nejdříve zprovoznit nefunkční nejstarší zvon z roku 1522," uvedl farář Miroslav Martiš. Nejdříve se totiž opraví elektrický systém, který tento zvon uvádí do pohybu a v další etapě dojde na očištění a ošetření všech tří zvonů, aby se v dobrém stavu zachovaly pro příští generace.

Do věže se lze v rámci muzejní prohlídek podívat a vystoupat vzhůru 144 schodů na vyhlídkový ochoz ve výši 32 metrů.

autor: Martina Sihelská | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio