Koupaliště v Plzeňském kraji prošla alespoň základní rekonstrukcí

4. červen 2018

Provozovatelé očekávají návštěvnicky silnou sezonu. Otevírají postupně od 20. května do 20. června, vstupné nezvyšovaly.

Soustava pěti boleveckých rybníků, největší rekreační oblast v Plzni, je na sezonu připravena. „Ve všech rybnících se lidé mohou koupat, voda má dobrou kvalitu, vstupné se nikde neplatí, u Velkého rybníka na hrázi je nově vybudovaná restaurace," uvedla mluvčí města Marie Fialová. Velký Bolevecký rybník má vysokou průhlednost vody, a to až do čtyř metrů. Teplota vody je tam 22 až 23 °C.

Senecký rybník je odbahněný, má opravený kašnový přeliv a výpusť, je tam vybudována plovárna. Třemošenský rybník zarůstá podle Fialové rostlinami. K jejich likvidaci budou nasazeny býložravé ryby.

Provoz klatovských letních lázní byl zahájen v pátek. „V letošním roce je nově otevřený zrekonstruovaný malý dětský bazén za 5,5 milionu korun," řekl Peter Pošefka, ředitel Technických služeb města Klatovy, které koupaliště provozují. Původní dětský bazén město zbouralo. Ve více než patnáctimetrové koupací ploše jsou skluzavka a chrliče vody.

Návštěvníci mají k dispozici další dva bazény. V areálu si lze zahrát vodní fotbal, plážový volejbal, street basket, je tam tenisový kurt a dětské hřiště. „Vstupné pro dospělého už je nejméně deset let na směšných 30 korunách," uvedl Pošefka. Do areálu loni přišlo téměř 20 tisíc lidí z celého Klatovska, předloni jich bylo díky extrémním horkům 30 tisíc.

Koupaliště už jsou připravená i v dalších krajích regionu

Na Domažlicku míří nejvíce lidí k babylonskému rybníku, který je v majetku města Domažlice, ale provozuje ho soukromá firma. Také letos bude na jeho pláž vstup zdarma. V uplynulých dvou sezonách tam měla úspěch knihovnička. Také letos si tam budou moci lidé půjčit knížky a časopisy.

Venkovní areál v Rokycanech, který má zrekonstruovanou čističku vody, otevřel už 20. května.

Zrekonstruované koupaliště se slanou vodou a atrakcemi pro děti bude otevřené v polovině června v Nýrsku na Klatovsku. Loňská návštěvnost byla podle starosty Miloslava Rubáše vysoká. Byly dny, kdy prošlo turnikety i 600 lidí, průměrně jich bylo 350. Vedle plovárny je autokemp s restaurací, který je přes léto stále plný. Letos připravuje skluzavku do dětského bazénu, houpačky a lavičky. 

V koupacím biotopu v Blovicích na jihu Plzeňska obměnili rostliny, které čistí vodu, přibydou stulíky a lekníny. Biotop v Dobřanech byl kompletně vyčištěn. V sezoně chce pořádat kulturní akce, stejně jako koupaliště v Sušici na Klatovsku. Oba biotopy otevřela města v sobotu.

Otevřené už je koupaliště Tlučná na severu Plzeňska, které opravilo příjezdovou cestu a dno bazénu. Kralovice ve stejném okrese zahájí sezonu 20. června.

autor: jik | zdroj: ČTK
Spustit audio