Koupání, rybaření i tajemnou krajinu si užijete na Komárovsku

9. srpen 2021

Městys Komárov a jeho okolí nedaleko Hořovic se nachází jen kousek od hranic naší nejmladší CHKO. Krom procházek nádhernou přírodou s bohatou historií zde také můžete zejména v letních měsících navštívit několik vodních ploch.

Záskalská přehrada

„Nacházíme se na Červeném potoce, na kterém jsou překrásné přehrady až nahoru k Brdům. První krásný rybník je Červený, který byl původně hamernický, druhý je chovný – Drátenický rybník neboli Dráteník. Tam je ta historie horší, protože byl protržen v 19. století a v roce 1954 nadělal také velikou paseku. Na jeho dně bývalo fotbalové hřiště. Nad rybníkem se kdysi nacházela důlní oblast zvaná Barbora,“ uvedl člen muzejní komise komárovského muzea František Hegen.

„Když půjdete dál proti proudu, narazíte na krásnou velkou vodní plochu, která se jmenuje Záskalská. Ta byla postavena v roce 1956, její hloubka je zhruba 13 metrů a plocha 17 hektarů. Jedná se o rekreační oblast využívanou nejen rybáři, ale i plavci. Na původním dně Záskalské přehrady se kdysi nacházel starý rybník a nad ním ještě soustava dalších malých rybníků, které sloužily k pohonu místních železářských hamrů,“ popsal pan Hegen poslední ze tří zdejších významných vodních ploch.

A jak je to s názvy těchto míst? „Červený rybník je od Červeného potoka, který se tak nazývá odnepaměti, protože se zde nacházely valouny železné rudy, které jsou zbarvené do červena. Také z rybářského hlediska byl plný pstruhů, ti jsou také krásně červení,“ řekl František Hegen. Drátenický rybník se původně jmenoval Nový, později Mrtnický, a to podle nedaleké obce Mrtník. „Záskalská přehrada se tak jmenuje, jelikož se nachází za skálou. Skála je Mrtnická a jedná se o krásný suk vystupující z břehů,“ sdělil člen muzejní komise.

Nevěsta skočila ze skály

Pokud se ve směru od Komárova budete blížit k Záskalské přehradě, po pravé straně uvidíte potok a po levé právě tuto Mrtnickou skálu. Když se budete pozorně dívat, z levé strany skály spaříte na jejím vrcholu zajímavý litinový kříž, který je opředen pověstmi: „Měl by se vázat k pověsti o Zdeňce, což byla místní šlechtična, za kterou sem měl dojíždět i král Václav IV. Ale podle místních historiků se Zdenčin kříž nachází na Vystrkově a je to jedna z nejstarších památek zde,“ uvedl Hegen. Tento kříž by měl tedy odkazovat na něco jiného: „Podle pověsti skočila z té skály z nešťastné lásky nevěsta,“ dodal.

Vzdálenost od Plzně: cca 46 km

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio