Koupí někdo Pilsen Steel? Po úterní schůzce může být jasněji

Zásadní zpráva by dnes měla přijít z plzeňských hutí a kováren Pilsen Steel. Zadlužená továrna od ledna nevyrábí a je v konkurzu. Stovky zaměstnanců jsou doma a pobírají náhradu mzdy. Čekají na zprávu, jestli firmu někdo koupí a oni se vrátí do práce nebo jestli továrna po 160 letech skončí.

O budoucnosti Pilsen Steel rozhoduje věřitelský výbor, který se dnes ve 14 hodin v sídle firmy potkal s insolvenčním správcem Jaroslavem Brožem. Ten přivezl nabídky od možných kupců. Následovat mělo jednání s vedoucími pracovníky Pilsen Steel. Jednání probíhají za zavřenými dveřmi.

Plzeňské hutě a kovárny Pilsen Steel

V říjnu po jednání věřitelského výboru bylo jasné, že zájemců o koupi je několik. Jednak ti, kteří chtějí koupit celý podnik i se zaměstnanci, další chtějí část podniku a jsou i zájemci o pouhou koupi strojů a zařízení. Zájemci měli dodat své konkrétní nabídky i s částkami, za kolik a co chtějí koupit. Tyto konkrétní nabídky dnes vedení firmy mělo projednat.

Zaměstnanci i přesto, že dostávají zpožděné výplaty a chodí na brigády jinam, jsou většinou trpěliví. Podle předsedkyně podnikových odborů Ivanky Smolkové ve firmě stále zůstává přes pět set z původních více než šesti set zaměstnanců. Vyčkávají, co bude dál. Jestli firma bude mít nového majitele a bude dál vyrábět. Lidé tedy zůstávají ve firmě. O to je v říjnu požádali insolvenční správce spolu s předsedkyní odborů, aby vyčkali s výpověďmi do doby, kdy vedení firmy najde kupce.

autoři: Lukáš Milota , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio