Koupila hrad Opálka, aby ho zachránila

11. květen 2022 17:22, aktualizováno

Zažít historii na vlastní kůži, poznat tradiční řemesla a hezky strávit den. Přesně to by chtěla návštěvníkům gotického hradu Opálka u Strážova nabídnout jeho majitelka.

Když Marcela Radlingerová přijela poprvé na polorozpadlý hrad Opálka, okouzlila ji nejprve kaple svaté Anny. „Anna se totiž jmenovala moje babička,“ vyprávěla osmačtyřicetiletá maminka dvou dospívajících synů, návrhářka bytových interiérů a studentka archeologie. „Řekla jsem si, že když ten objekt nezachráním, tak spadne,“ vzpomínala nadšená milovnice historie. Kromě areálu s rozpadlým hradem a několika dalšími zchátralými kulturními památkami vlastní také Dům U Lípy v Nepomuku.

Hrad Opálka už dnes má novou střechu, vyklizené sutě z interiérů a postupně si sem nacházejí cestu spousty lidí. Práce je tady ale stále dost. „Důležitá je pomoc brigádníků a lidí z okolí. Místní hasičky jsou úplné mimozemšťanky, to se nedá jinak nazvat. Někdo pomůže manuálně, někdo přijde pomoci na akce, které děláme,“ řekla paní Marcela s tím, že důležitá je pro ni i podpora místního starosty.

Památkáři majitelce pomáhají

Majitelka hradu se snaží najít všechny způsoby, jak památku zachránit. Důležité jsou pro ni dotace a podpora památkářů. „Vždycky, když čtu ty komentáře, že jsem se zbláznila a že mi to památková péče zavaří, tak si říkám, že to není úplně pravda. Bez nich nemůžete památku opravovat. Oni nejsou ti, kteří vám to překazí, naopak napíšou doporučení pro dotace. Obnovy, které doporučují, jsou dražší, ale to je proto, že se musí používat určité materiály, aby ta památka vydržela ještě další stovky let,“ vysvětlila.

V tomto roce začne paní Radlingerová opravovat část hrázděné stavby, kde do budoucna vznikne velký sál. „Máme tady naplánovanou kovárnu, kde se staví výheň. Kovářem by se měl stát i můj syn, který to teď studuje. Počítáme tady s expozicí o řemeslech,“ plánovala. „Chceme vysadit ovocné sady, kvůli tomu jsem přikoupila dalších šest hektarů, a chtěli bychom chovat i včely,“ doplnila energická žena a dodala, že jejím cílem je otevřít hrad lidem a nechat je zažít historii na vlastní kůži. Od května do září proto chystá na Opálce asi desítku akcí.

autoři: Jitka Englová , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Nejnovější zprávy

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.