Kouzelné hybohledy vystavuje Muzeum loutek v Plzni

8. červenec 2019 14:00

Takzvané hybohledy, neboli krabice plné loutek, které můžete sami rozhýbat. Tato jedinečná umělecká díla řezbáře Pavla Macka vystavuje do konce října Muzeum loutek v Plzni.

Kam zajít za zábavou s dětmi? Co třeba do Muzea loutek. Vystavují tam dvacet pět výjevů uzavřených v dřevěných skříňkách, které musí rozehrát a rozhýbat sám divák. Hybohledy Pavla Macka najdou návštěvníci muzea rozeseté v expozici ve všech poschodích. Některé krabice plné rozhýbaných loutek inspirovala díla slavných malířů, třeba Marca Chagalla, jiné se jmenují Svatba nebo Karneval. 

Inspiraci hledá umělec v obrazech a knihách

„Já jsem původně dřevorytec, vše je dělané do dřeva, ale figurky jsou placaté, nejsou to vyloženě maňásci. Je to dělané stejnou technikou, jakou dělám dřevoryty. Pak to obarvím a dám to do takové bedýnky, kterou si většinou vyrábím a rozhýbu to,“ popsal umělec, který žil 40 let ve Francii, kde se právě výrobě hybohledů začal věnovat. Název pro kouzelné barevné skříňky pak vymyslel jeho kamarád.

Některé postavy ožívají podobným systémem, jaký je ve flašinetu, ale každý hybohled funguje trochu jinak. Pan Macek se inspiruje výtvarným uměním, pohádkami nebo literaturou. „Je tady například Mistr a Markéta podle Bulgakova, Kafkův Zámek nebo Erbenův Vodník,“ řekl dřevorytec.

autoři: Petra Kosová , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio