Kovové ruce u plzeňské katedrály zajímají stále více lidí

11. leden 2018

Dvě tajemné kovové ruce, jakoby vylézající ze škvíry pod obrubníkem, nalevo vedle andělíčka Ošahánkase, se na konci minulého roku objevily u plzeňské katedrály svatého Bartoloměje. Oficiálně nikdo neví, kdo je tam dal, nebo zda mají nějaký hlubší význam.

O záhadné ruce se zajímá stále více a více lidí. Budí zájem turistů i místních, líbí se zástupcům církve i například plzeňskému primátorovi. Populární se staly na přelomu roku, kdy se jejich fotografie začaly šířit po sociálních sítích.

První zmínka o rukách je z 29. listopadu 2017, kdy očitá svědkyně viděla dva mladé muže v kapucích, jak ruce na katedrálu připevnili. Lidé si jich začali všímat v prosinci během vánočních trhů, a v té době se objevily i první fotografie rukou na sociálních sítích. Bohužel kamerové záznamy z toho dne se nepodařilo uchovat. A tak autor díla zůstává stále záhadou.

Tajemné ruce probudily lidskou fantazii. Prý ze země vylézá historie, nebo že ruce chtějí pomoci s letošní opravou katedrály. Na sociálních sítích lidé oživují legendu o údajném přenášení katedrály, protože prý stínila plzeňským konšelům, když se stavěla radnice. Další příběh vypráví o dělnících, kteří zemřeli při stavbě katedrály, nebo popisuje pověst o hřbitovu, jenž byl kolem katedrály až do 18. století a ruce by tím pádem, mohly symbolizovat někoho, kdo tu byl pohřbený a další a další příběhy.

Ruce se zatím z katedrály odstraňovat nebudou

Otázkou stále zůstává, co bude s rukama dál. Podle faráře Emila Soukupa jsou ruce vkusným doplňkem katedrály, který ji nikterak neuráží. A církev dílo rozhodně odstraňovat nebude. Podle něj se jejich sláva šíří dokonce i mimo Plzeň, kdy se na ně ptali lidé z uměleckých kruhů v Praze.

Katedrálu mají na starosti plzeňští památkáři. Vedoucího městského památkového odboru Petr Marovič rovněž považuje ruce za vkusné dílo, které nikoho neuráží, a tak ani památkáři nemají důvod dílo odstraňovat. Navíc je podle něj velmi složité k dílu zaujmout legislativně nějaké stanovisko.

Existují totiž dvě možnosti. Buď by církev požádala o odstranění rukou, anebo naopak o to, aby se staly trvalou součástí katedrály, tedy také kulturní památkou. To by ale v případě jejich odnesení nebo odcizení znamenalo problém, protože by je museli památkáři nechat znovu vyrobit. Obě varianty jsou zatím málo pravděpodobné.

Rukám tak i nadále zůstává punc tajemna. A protože se nezná ani autor ani smysl jejich umístění, můžou lidé dál šířit bájné příběhy.

Dvě tajemné kovové ruce, které jakoby vylézají ze škvíry pod obrubníkem u plzeňské katedrály svatého Bartoloměje, budí zájem turistů i místních lidí. Oficiálně nikdo neví, kdo je tam na konci minulého roku dal, nebo zda mají nějaký hlubší význam
autoři: lum , jik
Spustit audio