Kozí mléko je prospěšné. Před pitím ho však raději převařte

19. říjen 2019

„Pozornost musíme věnovat hygieně chovu i zpracování mléka. Šlechtí se však plemena, u kterých je charakteristický pach potlačen,“ říká dlouholetá chovatelka koz Veronika Králová k otázce typického pachu kozího mléka. Jaké další přínosy přináší chov koz?

Kozy se chovají především pro jejich užitek. A dobře mohou posloužit i při úpravě pozemků. Kozy sice travní porost spásají poměrně vysoko, na rozdíl od ovcí, které umějí trávu vyholit až ke kořínkům, ale zato si dobře poradí s křovinami. Pochutnají si i na jejich kůře, takže nevítaný křovinatý porost bere za své.

Vyhledávanou surovinou například pro výrobu rukavic je kozinka – kozí kůže, která je proslulá svojí jemností. Další plemena se pak hodí pro výrobu vlny.

Kozí maso, které je málo tučné, se využívá například v kuchyni indické, na Středním Východě nebo v některých částech Afriky. V některých zemích pak najdeme kozí maso v klobásách.

Kozí mléko nemusí smrdět

Kozí mléko, stejně jako další výrobky z něj vyrobené, je zdraví prospěšné. Kolik mléka, tvarohu, jogurtů a sýrů se dokáže vyrobit, při tom závisí na dojivosti jednotlivých plemen a výživě. Množství získaného mléka se může pohybovat od 700 litrů do 1100 litrů ročně s tučností přes 3 %.

Kromě trávy spásají ovce také křoviny

Před konzumací kozí mléko raději převařte nebo pasterujte. Pro pití stačí půlminutové zahřátí na 72 stupňů Celsia, pro další zpracování například na sýry zahřívejte po dobu 30 minut na 62 stupňů Celsia. Pravidla dodržujte zejména v období výskytu klíšťat, která mohou přenášet nákazu.

Spustit audio