Kozolupy mají své obecní muzeum. Dřív tam byla restaurace

14. září 2022 20:00, aktualizováno

Pravěká Venuše i nacistická továrna na pervitin, to vše je součástí historie Kozolup. Místní nadšenci vybudovali v obci muzeum, které zaujme malé i velké návštěvníky.

Muzeum Kozolupy

Každé místo, kde žijí lidé, každá sebemenší obec má svou historii. Můžeme se na ni ptát místních, můžeme vyhledávat zajímavosti v archivech, anebo můžeme využít toho, že už to nějaký nadšenec udělal za nás. Stejně jako pan Josef Duchek z Kozolup na Plzeňsku. Ten na začátku obce směrem od Plzně vybudoval společně s Otou Brachtlem muzeum, stálou historickou expozici navíc nedávno doplnil o novodobou a hravou část.

„O historii se zajímám od dětství,“ řekl spoluzakladatel muzea. „Sám hledám poklady detektorem kovů, a proto vznikla moje spolupráce se Západočeským muzeem, které sem některé exponáty zapůjčilo,“ prozradil Duchek s tím, že mezi nejvzácnější exponáty patří pravěká Venuše z nedalekého Vochova. „Většinou, když detektor kovů zapípá, najdu jen odpad, když už se jedná o nějaký nález, je poškozený,“ popsal. O to větší prý byla jeho radost, když našel obecní židovské razítko, vztahující se přímo k obci Kozolupy.

Hitlerův lékař tady vařil pervitin

Část výstavy je věnovaná kozolupské továrně u řeky. „Vyráběla se tady zlatá a bronzová barva na bankovky a na známky, jelikož továrnu vlastnili židovští majitelé, tak byla za druhé světové války zabavena, získal ji Theodor Morell, osobní Hitlerův lékař, a začal tady vyrábět pervitin a amfetamin pro Wehrmacht,“ vysvětlil zakladatel muzea. Po roce 1948 byla továrna znárodněna a nejprve v ní sídlily internáty a v současnosti ji využívá ministerstvo vnitra jako sklady.

Aby provozovatelé muzea nalákali i mladší návštěvníky, přidali letos expozici lega. „Modely nám zapůjčili vystavovatelé a děti si tady také mohou zkusit něco postavit, celé rodiny tady závodí, komu se podaří dřív a poslepu postavit model,“ radoval se Josef Duchek z nadšení návštěvníků. A právě zájem lidí je mu prý největší satisfakcí, historickou číst muzea tak chce každý rok doplnit o jinou, rodinnou expozici.

autoři: Jitka Englová , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Nejnovější zprávy

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.