Kraj nechal opravit a otevřel lávku v Mostově pro cyklisty i pro pěší

26. duben 2018 08:50

Zchátralá ocelová lávka v Mostově, po které vede oblíbená cyklostezka Ohře a hojně využívaná trasa EuroVelo 4, se po několika letech konečně dočkala nutných oprav. Díky investici Karlovarského kraje se jí podařilo zpřístupnit pro cyklisty i pro pěší.

Náklady na její obnovu činí okolo jednoho milionu korun. Lávka byla vzhledem k nevyhovujícímu technickému stavu zavřena v roce 2015.

„Kvůli uzavření lávky museli cyklisté projíždějící po páteřní Cyklostezce Ohře využívat náhradní trasu přes Odravu. Zejména pro rodiny s malými dětmi byla jízda po frekventované silnici velmi nebezpečná,“ uvedla hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová.

„Proto jsme loni urychleně zahájili jednání s vedením obce Odrava o převzetí lávky do našeho vlastnictví. Díky tomu jsme mohli začít s její okamžitou opravou. Jsem moc ráda, že se lávku podařilo nakonec zpřístupnit ve velice krátkém čase,“ dodala Vildumetzová.

V rámci stavebních prací byla provedena oprava příčných spár asfaltového krytu mostovky a lávka byla opatřena novým a vyšším zábradlím. Původní nepraktické zábrany byly nahrazeny bezpečnějšími žlutými retardéry. Změn doznalo i přilehlé okolí, kde došlo k potřebnému vykácení dřevin.

„Současně máme připravený projekt na vybudování nové lávky, na který bychom chtěli získat dotaci ze Státního fondu dopravní infrastruktury. Podle projektové dokumentace by náklady měly dosáhnout výše 12,4 milionu korun. Pokud půjde všechno podle plánu, stavba by mohla začít ještě letos,“ doplnil náměstek hejtmanky Martin Hurajčík.

autoři: Andrea Strohmaierová , Směna ČRo Plzeň
Spustit audio