Kraj zadal studii pro přestavbu lázní, řada architektů se ale vyjádřila proti dosavadnímu postupu

19. duben 2023 19:55, aktualizováno

Dlouhá léta stála budova městských lázní v Plzni bez výraznějších zásahů i využití. Pak ji koupil Plzeňský kraj se záměrem vybudovat zde galerii a kulturní centrum. Nyní se ale ozývají někteří architekti proti způsobu, jakým hejtmanství v této věci postupuje.

Za přestavbu bývalých lázní zodpovídá společnost Kulturní centrum Plzeňského kraje. Jak informoval radní pro kulturu Libor Picka, dvanáct architektů a projektantů aktuálně zpracovává studii možné přestavby. Hlavním autorem projektu je Eva Heyworth, jejímž zatím nejznámějším dílem je rekonstrukce Obecního domu v Praze.

Proti dosavadnímu postupu kraje se nyní prostřednictvím otevřeného dopisu ohradilo zhruba čtyřicet architektů z Plzeňska. Těm se nelíbí, že rekonstrukce kulturní památky byla svěřena napřímo jedné osobě. „U takové stavby je více než jindy důležité vypsat architektonickou soutěž. Ta přináší různé pohledy na řešení, autorské kolektivy se na věc vždy podívají z jiného úhlu pohledu a přijdou s originálním řešením. A co je zásadní – vítěze vybírá porota, která je složena ze zástupců politické reprezentace i odborné veřejnosti. Pokud dám někomu zadání z ruky, tak jsem o toto všechno ochuzen,“ vysvětluje jeden ze signatářů dopisu Marek Marovič. Jak doplňuje plzeňský architekt Petr Klíma, transparentní a zároveň odborný výběr umožní získat řešení, které také nejhospodárněji nakládá s finančními prostředky.

„My se chováme tak, jak nám ukládá zákon, a tak, jak máme hospodařit s prostředky daňových poplatníků,“ argumentuje Libor Picka s tím, že Plzeňský kraj bude teprve rozhodovat, jakou cestou se v případě přestavby lázní vydá. „Kraj v tuto chvíli předpokládá, že zvolí metodu design and build. Její nespornou výhodou je, že vybraný dodavatel se postará jak o dokumentaci, tak o stavbu jako takovou. Předpokládaným časem vyhlášení soutěže je druhá polovina roku 2023.“ Plzeňský kraj chystá k rekonstrukci lázní také seminář pro odborníky a zastupitele.

autoři: Martina Klímová , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio