Krajský soud v Českých Budějovicích znovu potvrdil neplatnost voleb ve Strakonicích

17. květen 2019 12:10

Komunální volby ve Strakonicích jsou neplatné. Rozhodl o tom znovu Krajský soud v Českých Budějovicích. Důvodem je narušení předvolební kampaně ze strany vítězné Strakonické Veřejnosti.

Soud o neplatnosti voleb rozhodl podruhé. Stejný verdikt oznámil loni na podzim, Strakonická Veřejnost ale tehdy podala proti rozsudku ústavní stížnost.

Ústavní soud kauzu vrátil krajskému soudu, vysvětluje soudkyně Tereza Kučerová: „Krajský soud vycházel z nálezu Ústavního soudu, v němž mu bylo vytčeno, že se dostatečným způsobem nezabýval tím, zda zjištěné vady volebního procesu měly hrubý vliv na výsledek voleb ve Strakonicích. Krajský soud dovodil, že ke skutečně hrubému ovlivnění volebních výsledků došlo.“

Komunální volby ve Strakonicích se zatím opakovat nebudou. Ústavní soud vrátil případ k novému projednání

Radnice Strakonice

Komunálními volbami ve Strakonicích se musí znovu zabývat Krajský soud v Českých Budějovicích. Ten původně rozhodl o jejich neplatnosti kvůli údajnému narušení svobodné politické soutěže. Ústavní soud nyní vyhověl stížnosti vítěze voleb, hnutí Strakonická Veřejnost, a rozhodnutí krajského soudu zrušil.

Strakonický starosta Břetislav Hrdlička z hnutí Strakonická Veřejnost nevyloučil, že město na rozsudek znovu podá ústavní stížnost. Připustil ale i variantu opakování voleb.

Přemýšlíme o tom. Ale máme obavy, že ať případné volby dopadnou jakkoliv, tak se zase někdo odvolá, zase někdo podá stížnost a zase to bude zdržovat. To zdržování je úmyslné a vede jen k tomu, aby město bylo paralyzované," řekl starosta ČTK. Dodal, že Strakonická Veřejnost se o dalším postupu poradí s právníky.

Kvůli neuznanému výsledku voleb nemají Strakonice zastupitelstvo. Město vede pouze rada se starostou a hospodaří s omezenými rozhodovacími možnostmi a pouze na základě rozpočtového provizoria.

autoři: Jan Kopřiva , ČTK
Spustit audio

Související