Krajský soud v Plzni přijal devět stížností na komunální volby na západě Čech

11. říjen 2022 10:37, aktualizováno

K plzeňskému soudu dorazilo 9 stížností na volby. Čtyři podněty se týkají obcí v Karlovarském kraji a pět voleb v Plzeňském kraji. Potvrdila to mluvčí krajského soudu Jana Rubášová. V pátek uvedla, že stížností je sedm, do vypršení stanovené lhůty ještě dvě stížnosti přišly.

Z Karlovarského kraje přišly stížnosti na volby v Odravě na Chebsku, v Karlových Varech, ve Žluticích na Karlovarsku a v Hazlově na Chebsku. Z Plzeňského kraje to byly dvě stížnosti na volby v Tachově, jedna z Chrástu na Plzeňsku, jedna z Bezdružic na Tachovsku a jedna z Mohelnice na jižním Plzeňsku. Soud zatím o žádné z nich nerozhodl, uvedla mluvčí.

V Karlových Varech vyhrálo ANO, získalo 14 z 35 mandátů v zastupitelstvu. Druzí Karlovaráci mají pět mandátů, SPD, SPOLU a KOA mají po čtyřech zastupitelích, Piráti a STAN po dvou mandátech. Soud dostal návrh na přezkoumání celých voleb. V Tachově vyhrálo volby sdružení Volím Tachov se ziskem deseti z 21 mandátů. Druhé skončilo uskupení Za lepší Tachov, které je spojením ČSSD s nezávislými kandidáty, má šest mandátů, Patrioti Tachova mají tři a Idealisté pro Tachov dva mandáty. Z města přišly dvě stížnosti na volby - jedna obsahuje návrh na neplatnost voleb a druhá návrh na neplatnost voleb, neplatnost hlasování a neplatnost zvolení kandidáta, uvedla mluvčí. Z dalších obcí stížnosti obsahovaly návrhy na neplatnost voleb, hlasování či zvolení kandidáta.

Při minulých komunálních volbách přišlo na Krajský soud v Plzni v řádném termínu 20 žalob, soud je všechny zamítl. Týkaly se voleb v Plzni, Kašperských Horách, Prášilech, Bezdružicích, Tlučné, Semněvicích, Maňovicích a Nemanicích v Plzeňském kraji. Z Karlovarského kraje přišly žaloby na volby v Karlových Varech, Chebu, Mariánských Lázních, Šindelové, Ostrově nad Ohří, Stanovicích a Odravě. Z Plzně a z Kašperských Hor přišlo více žalob.

autoři: Lukáš Milota , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio