Králík Teddy nakopává mladé chovatele

17. září 2018

Pryč jsou doby, kdy mladí chovatelé na vesnicích chovali hejna holubů, slepic nebo stáda ovcí. „Dnes se snažíme do Českého svazu chovatelů ve Svinčanech natáhnout aspoň ty, kteří jsou ochotni starat se o zakrslého králíka na balkóně nebo v bytě,“ říká chovatel Petr Blažek.

„Také mladí zahrádkáři sáhnou spíš po kanadské borůvce nebo ostružině. Velké ovocné stromy už tak netáhnou. Lidé nechtějí mít práci s velkou zahradou nebo dokonce ovocným sadem,“ přidává svou zkušenost zahradník Ladislav Kubelka.

Králík Teddy

Králík Teddy je u nás stále populárnější. Teddy znamená v angličtině medvídek, a dá se říct, že králík se mu trochu podobá. Toto plemeno králíka bylo vyšlechtěno speciálně do domácích podmínek jako rodinný mazlíček.

Králík potřebuje ke spokojenému životu prostornou klec a kvalitní seno. Bez sena a vody se jeho jídelníček rozhodně neobejde. A samozřejmě bez lidské společnosti. Tyto králíky jejich chovatelé pouštějí tzv. na volno. Ale pozor, je to zvíře, které velmi rádo zkoumá všechno, co se dá rozkousat a překousnout, včetně různých drátů a přípojek k čemukoliv.

Chovatelská a zahrádkářská výstava Svinčany 2018

Nejen různá plemena králíků, ale také holuby, okrasné ptactvo, akvarijní ryby, drůbež a další zvířata uvidíte na chovatelské výstavě v chovatelském areálu ve Svinčanech. A nejen to. Připravené jsou různé druhy netradičních obilovin a doprovodný kulturní program. Výstava se koná už tento víkend 22. 9. – 23. 9. 2018.

Zahrádkářská výstava se tradičně koná v Zahradnictví Kubelka ve Svinčanech. Známý svinčanský pěstiteI Nevole bude mít v sobotu od devíti hodin přednášku o odrůdách ovoce. Nebudou chybět ani hrozny vinné révy z Kunětické hory a včelařská expozice. Výstavu osvěží dokonce břišní tanečnice s živým hadem, mažoretky a hra na vozembouch.

Spustit audio

Související