Krasíkov-Švamberk: Najdete tady kostel, zvonici i zříceninu hradu

9. prosinec 2022

Na vrchu nedaleko Kokašic, které najdeme jen malý kousek od Konstantinových Lázní, se tyčí hned několik pozoruhodných historických památek. Jde o kostel, zvonici a zříceninu hradu. Hrad i vrch samotný nesou název Krasíkov, ale chybu neuděláte ani v případě, když jim budete říkat Švamberk.

Zřícenina hradu na vrchu Krasíkov-Švamberk

Kostel sv. Máří Magdaleny pochází z roku 1650 a byl vystavěn po požáru jen několik kroků opodál stojícího hradu z poloviny 13. století,  v místech původní gotické kaple. „Díky archeologickému průzkumu víme, že tento vrch byl osídlen již v pravěku. Následně zde vyrostl hrad, který je už od poloviny 17. století evidován jako vyhořelý,“ sdělila na úvod místostarostka obce Kokašice Lucie Houdková.

Kostel i vedlejší zvonice se turistům otevírají jen při výjimečných příležitostech, to ale neznamená, že výlet sem nebude stát za to. Stavby jsou krásné a fotogenické zejména zvenčí: „Nad portálem kostela se nachází erb rodu Švamberků a dva draci, kteří jsou do sebe zaklíněni, což symbolizuje to, že kostel byl původně zasvěcen sv. Jiří, a až později sv. Máří Magdaleně,“ řekla místostarostka.

Ještě v 50. letech minulého století byl kostel plně funkční, nicméně po odchodu německého obyvatelstva z Kokašic začal chátrat. Až po roce 1989 bylo započato s opravou kostela. Opravy probíhají i v současnosti a turisté se tak mají v blízké budoucnosti rozhodně na co těšit.

Těla vyndali z krypty a poskládali do různých póz

Opodál stojící pozůstatky hradu slouží v současné době jako vyhlídkové místo, kde si po zdolání několika málo schodů můžete z vyhlídkové plošiny prohlédnout okolní krajinu jako na dlani. „Naproti nám vidíme Ovčí vrch s rotundou a památníkem selského povstání, které zde bylo v 17. století potlačeno. Dále vidíme Čeliv, kde jsou pohřbeny ostatky členů rodu Švamberků. Ty byly dříve pochovány právě tady v kryptě kostela sv. Máří Magdaleny, ale v 80. letech minulého století byly tyto pozůstatky z krypty turisty vytahány ven a postaveny do nejrůznějších póz. Následně byly sesbírány a pohřbeny právě na hřbitově v Čelivi.

Dále odtud můžeme vidět Dvůr Krasíkov, který také dříve patřil k hradu. Nyní se tam nachází minizoo. Vidíme také nedaleké Konstantinovy Lázně, které nabízejí sportovní a kulturní vyžití,“ završila popis zajímavých výhledů Lucie Houdková.

Spustit audio