Krásou dřevěných hraček ze Skašova se můžete pokochat v Muzeu jižního Plzeňska v Blovicích

9. srpen 2021 11:35, aktualizováno

V Muzeu jižního Plzeňska v Blovicích už dřevěné hračky ze Skašova jednou byly vystavené. V současné době je veřejnosti zpřístupněna výstava s názvem Království hraček ze Skašova II.

„Navazuje na stejnojmennou výstavu, která byla k vidění v muzeu od listopadu 2020. Bohužel kvůli špatné epidemiologické situaci po většinu dobu zpřístupnění nebylo možné jí návštěvníkům ukázat,“ objasnil kurátor Muzea jižního Plzeňska v Blovicích Michal Červenka.

„Jsou vyrobeny skašovskými hračkáři. Je to úžasný typ hračky, který je lidový. Je tradiční a je vyroben právě tradiční soustruženou technikou,“ řekl kurátor.

Ve vitrínách je k vidění například několik dřevěných hraček s motivy vojáčků, panenek nebo koníků.

„Jsou tady typické motivy, ale mezi hračkami se nachází i netradiční typy. Jako například krojované panenky z období až 90. let 20. století, ale máme zde také samozřejmě starší hračky, které odkazují na počátek 20. století. A mezi ty nejstarší patří skašovský koník na kolečkách,“ vysvětlil Michal Červenka.

Výroba skašovských hraček začala už před mnoha lety.

„První zmínka o skašovských hračkách pochází z 2. pol. 18. století. Nejstarší hračkou, kterou mohou návštěvníci na výstavě vidět je skašovský koník, který pochází z počátku 20. století,“ uvedl kurátor.

Návštěvníci si mohou také na několika snímcích prohlédnout, jak se skašovské hračky nyní vyrábí. „V současné době je posledním hračkářem, který se věnuje výrobě skašovských hraček pan Radko Brand. Na výstavě také prezentujeme současný postup výroby a ukazujeme ho pomocí fotografií, na kterých je vidět pan Radko Brand při výrobě hraček,“ řekl Michal Červenka.

Výstava je zpřístupněna do 30. září 2021 v Muzeu jižního Plzeňska v Blovicích, p. o.

Na výstavě jsou také volně k dispozici skašovské hračky, se kterými si návštěvníci mohou pohrát,“ dodal kurátor.

autor: Anděla Blažková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio