Křenové víno jako prevenci žlučníkových kamenů doporučuje bylinkářka

9. únor 2021
Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy křen

Křen povzbuzuje trávení a proto se tradičně přidává k tučným jídlům. Využívá ho také lidová medicína, podle Ivany Tischlerové křen příznivě ovlivňuje právě žlučník.

Čtěte také

Jestliže chceme předcházet nebo léčit civilizační a chronická onemocnění, zpravidla se nevyhneme úpravě své stravy. V rámci prevence tvorby žlučníkových kamenů bylinkářka Ivana Tischlerová radí zařadit do jídelníčku křen: „Křen zajistí, že ani tučnější jídlo žlučník nepodráždí. Například takové ovarové vepřové koleno s křenem může prospět i žlučníkářům, obsahuje želatinu, která udělá dobře jejich pohybovému aparátu.“

Bylinkářka nabízí také recept na křenové víno: „Vezmeme zavařovací sklenici, nastrouháme křen a napěchujeme ho do poloviny zavařovačky. Zalijeme kvalitním červeným vínem a necháme stát 10 dní. Potom přecedíme a užíváme 1 polévkovou lžíci  3x denně. Uchováváme v lednici. Z mého pohledu je to nejlepší kůra pro předcházení i léčbu žlučníkových kamenů.“

Koření pro dobré trávení

Čtěte také

Kmín, fenykl, rozmarýn, tymián, saturejka, estragon, to je koření, které tradičně slouží k usnadnění trávení. „Z těchto úžasných rostlin si můžeme také vařit čaj, ale úplně postačí přidávat je v hojné míře při vaření do pokrmů. Všechny povzbuzují funkci jater a žlučníku, zamezují nadýmání a zlepšují i trávení tuků,“ říká Ivana Tischlerová.

Při žlučníkové kolice už není dobré spoléhat na bylinky. „Ve chvíli akutního záchvatu klienty odkazuji na lékaře. Bylinkami má smysl řešit chronický stav, když vědí, že tento problém mají.“

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio