Křeslo místopředsedkyně Evropské komise byl plán A, a ten vyšel. Mé portfolio rozhodně není slabé, hájí se eurokomisařka Jourová

10. září 2019

Věra Jourová bude novou místopředsedkyní Evropské komise pro kontrolu hodnot a transparentnosti. V mimořádném Interview Plus říká, že je to super a plán českého premiéra Andreje Babiše (ANO) vyšel.

Čtěte také

Vyšel? Vždyť jsme přece několik měsíců slyšeli, že Česko bojuje o silné ekonomické portfolio? Hovořil o digitální agendě, vnitřním trhu nebo i o hospodářství.

„Dovolila bych si připomenout, že jsme sice s premiérem Babišem o tom mluvili dávno, ale měli jsme plán A a plán B,“ odpovídá nová eurokomisařka Jourová.

„Plán A bylo vyjednat pro Českou republiku post místopředsedkyně Evropské komise. Je to pozice, kterou jsme nikdy neměli, a jsem tomu moc ráda. Nejen, že na té židli budu sedět já, ale i co slýchám z Česka. Jsou to nejrůznější poraženecké nálady, že se nikdy nikam nevyškrábeme… a že vezmeme to, co na nás zbyde… Tak to není. Je to super krok správným směrem a plán A vyšel,“ dodává.

Je to super!

Na otázku, jestli je místopředsednické křeslo důležitější než ekonomické portfolio, odpověděla jedním slovem „ano“.

Čtěte také

Dodává, že vyjednávání ukázalo, že je potřeba být razantnější. „Premiér s budoucí předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou hovořil, několikrát spolu telefonovali a intenzivně tlačil na plán A. Ten, jak vidíme, teď vyšel.“

Z české politické scény se ale už ozývají hlasy, že zodpovědnost za kontrolu dodržování hodnot Evropské unie a za transparentnost žádná výhra není.

„Obsahově mé portfolio vůbec není slabé. Já mám velké plány, jak s ním naložit. Za druhé ale budu ve vedení Komise, kde se bude debatovat včas. Předtím než přijdou na stůl strategické plány. Taky už budoucí předsedkyně řekla, že chce, aby Unie byla silnější, a to nejen dovnitř, ale i navenek,“ dodává.

Proč zrovna Fiala?

Nová místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová komentovala i slova předsedy ODS Petra Fialy, podle kterého předseda vlády jen obelhal veřejnost, když tvrdil, že se vyjednávání vyvíjejí dobře.

„Vyjednávání dopadlo dobře… a nechci se míchat do české politiky a komentovat jejich komentáře… Na druhé straně mě překvapuje, že Fiala – politolog, řekne, že je to slabé portfolio. To, které má obhajovat a prosazovat demokracii, hodnoty, lidská práva, transparentnost… To jsou přece tak zásadní věci, pro které stojí zato pracovat. A já to chci dělat,“ dodává.

Víc si poslechněte v audiozáznamu mimořádného Interview Plus. Ptal se Michael Rozsypal.   

Spustit audio

Související