Krevní test PHI vám ve Fakultní nemocnici Plzeň udělají až do konce listopadu zdarma

14. listopad 2021

Jedná se o tzv. index zdravé prostaty a nabídka se týká mužů od 50 let. Nemocnice se tak už po osmé připojila k celosvětové akci Movember.

Cílem kampaně Movember je šířit osvětu týkající se zdraví mužů. Jejím symbolem je knír, který si během listopadu účastníci akce nechávají narůst. „Smyslem knírů je dát na odiv viditelný znak mužství. V dnešní době knír každého upoutá, začne se na něj ptát. To dává prostor otevřít téma, proč mám knír. A začít mluvit o mužském zdraví a prevenci nemocí,“ připomíná princip kampaně MUDr. Ivan Trávníček, Ph.D., z Urologické kliniky Fakultní nemocnice Plzeň.

Např. karcinom prostaty je celosvětově vůbec nejčastějším nádorem u mužů, nejvíce postihuje starší populaci od 60 let věku. Oproti tomu nádory varlat jsou chorobou mladších mužů, nejčastěji se vyskytují mezi 20 a 40 lety. „Čím více se bude o této problematice vědět, tím lépe my lékaři budeme moci mužům poradit, včas je vyšetřit a následně léčit,“ zdůrazňuje urolog důležitost včasného odhalení rakoviny prostaty i varlat.

Dřívější zahájení léčby znamená lepší vyhlídky na uzdravení

Za tím účelem mužům doporučuje pravidelné samovyšetření varlat pohmatem a při zjištění změny, zatuhnutí, bulky, zduření, se neprodleně obrátit na lékaře. Podobně jako nádor varlete je v prvních stádiích nebolestivý a bezpříznakový i nádor prostaty. Ten lze zjistit náběrem krve se stanovením PSA u praktického lékaře, proto by muži neměli zanedbávat preventivní prohlídky. „PSA je zkratka prostatického specifického antigenu,“ vysvětluje MUDr. Trávníček, „to je enzym dobře měřitelný v krvi. Jakmile hodnoty nejsou v normě, tumor může být přítomen.

Zájemci o vyšetření PHI zdarma ve Fakultní nemocnici Plzeň, muži od 50 let, se mohou osobně dostavit na Oddělení imunochemické diagnostiky, pavilon 64 (bývalá vojenská nemocnice, budova naproti vstupu), až do 30. 11. vždy v pracovních dnech od 7:00 do 11:30 hodin.

Vyšší hodnoty PSA neukazují nutně na karcinom prostaty. Mohou provázet třeba její nezhoubné zvětšení nebo zánět. Proto následuje krevní test PHI. „Index zdravé prostaty PHI umožňuje přesnější stanovení diagnózy. Když PSA zvyšuje jiné onemocnění než rakovina, PHI se drží limitu. V případě nádoru také stoupá,“ říká urolog Ivan Trávníček. Diagnostika pomocí PHI nejenže vede k včasnému záchytu rakoviny prostaty, ale také až o 25 % snižuje nutnost provedení biopsie.

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.