Krokodýlovec čínský je mlet na prach kvůli tradiční čínské medicíně

2. leden 2023
Mezi námi zvířaty

Tento tvor pochází z jihovýchodní Číny a severního Vietnamu. Už jeho samotný název evokuje myšlenku na jeho příbuznost s krokodýlem, ale krom podobného jména a vzhledu s krokodýlem spřízněný není. Navíc tato ještěrka dorůstá pouze 40-45 cm.

„S naší ještěrkou má krokodýlovec společné například to, že když se mu třeba ulomí ocas, anebo na něj zaútočí nějaký predátor a ukousne mu ho, tak má takový stupeň regenerace, že mu ocas zase doroste. S člověkem má společnou kupříkladu březost, kdy samička dokáže být březí 9 měsíců. Následně porodí 2-12 plně vyvinutých mláďat, o která se už nestará a nechá je volně se rozeběhnout do světa,“ uvedl chovatel zvířat v Zoologické a botanické zahradě města Plzně Aleš Zíka.

Krokodýlovec čínský je úzce vázán na vodu. Žije tedy v oblasti horských bystřin a mlžných lesů. Ve vodě si obstarává také potravu: „Loví různé malé ryby, bezobratlé a cokoliv, co je schopen udolat,“ řekl Zíka, který pokračoval: „Tito plazi mohou ve vodě také spát. Krokodýlovec se potopí, zavře oči a spí. Po určité době, kdy přijde čas nádechu, dokáže i během spánku vystrčit nozdry, nadechnout se a zase se potopit. Pod vodou takto vydrží i hodinu.“

Domorodci je loví, suší a prášek z nich užívají proti nespavosti

Tento živočich je bohužel ohrožen: „Krokodýlovci mají tu smůlu, že jsou pronásledováni kvůli tradiční čínské medicíně. Tamní domorodci totiž věří, že když se krokodýlovec usuší a rozemele na prášek, pomůže jim to vyléčit nespavost. Zatím ještě nejsou kriticky ohrožení, ale jsou hodně ohrožení. Dalším důvodem jejich ohrožení je samozřejmě to, že v rámci různých developerských projektů přicházejí krokodýlovci o své přirozené prostředí,“ sdělil neveselou skutečnost chovatel.

Spustit audio