Kromě televizí bude měnit parametry na satelitu Astra i Český rozhlas

14. červen 2016

Pro usnadnění přechodu na nové nastavení bude probíhat souběžný provoz vysílání na obou kmitočtech. Plánovaná doba souběhu je od 21. června do 12. července.

Český rozhlas se podobně jako některé televizní stanice připravuje v následujících týdnech na změnu technických parametrů, díky nimž je dostupný na satelitu Astra 3B, pozice 23,5 stupně východně. Veřejnoprávní médium opustí kmitočet 12525/V, na němž fungují i programy České televize (dále i TV Prima a TV Noe), a nově se přesune na transpondér 3219 známý spíše díky frekvenci 12070 s horizontální polarizací. Okruhy Českého rozhlasu budou od 1. července šířeny výhradně na druhém uvedeném kmitočtu.

Pro usnadnění přechodu na nové nastavení bude probíhat souběžný provoz vysílání na obou transpondérech. Plánovaná doba souběhu je od 21. června do 12. července. Poté bude provoz rozhlasových i televizních programů na stávajících parametrech zcela ukončen. Český rozhlas šíří prostřednictvím satelitní pozice 23,5 v nekódovaném režimu stanice Radiožurnál, Dvojka, Vltava, Retro, Radio Praha, Region, Jazz, D-dur, Junior, Plus a Wave. Signál Astry 3B pokrývá kromě České republiky například i Slovensko nebo Polsko.

Parametry příjmu stanic Českého rozhlasu od 21. června: Astra 3B (23,5 stupně východně), 12070/H, SR 27500, FEC 3/4, norma DVB-S, kódování žádné (FTA)

autor: lukpo
Spustit audio