Kroužky pro školáky podraží, rodiče si připlatí několik stovek korun

27. srpen 2022 22:24, aktualizováno

Zvyšující se ceny energií a dalších nákladů se promítnou v částkách, které rodiče budou v nadcházejícím školním roce platit za zájmové kroužky svých dětí. Za některé energeticky náročnější kroužky to může být až několik stovek korun.

Největší poskytovatel volnočasových aktivit v Plzeňském kraji – Středisko volného času Radovánek bude v následujícím školním roce zdražovat některé kroužky. Týkat se to bude třeba keramického kroužku, kde jsou veškeré pece na elektrickou energii. „Po novém roce budeme uzavírat nové smlouvy a teď už víme, že některé energie budou čtyřikrát a vícekrát dražší, než jsou v současnosti,“ uvedla ředitelka Radovánku Eva Tischlerová.

Právě za kroužek keramiky si rodiče kvůli energetické náročnosti od nového školního roku připlatí až o 200 korun více. „Budeme dělat výrobky, které by se daly využít jen na přežah, abychom ostrý výpal nemuseli tolik využívat,“ doplnila Eva Tischlerová. Všechny kroužky však nelze takovýmto způsobem ošetřit. Zdraží i plyn, kterým se vyhřívají bojlery a topení, jež je v zimních měsících pro vytopení učeben potřeba.

Nabídnou se splátkové kalendáře

Velkého úbytku nebo dokonce nedostatku zájemců o kroužky se Radovánek neobává. „V této chvíli už máme přes 1200 účastníků zájmového vzdělávání,“ sdělila Eva Tischlerová. To je téměř stejné číslo, jako v minulých letech. Středisko volného času se snaží na situaci reagovat a nabízí rodičům třeba splátkový kalendář.

autoři: Martina Klímová , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio