Kroužky v Domově dětí a mládeže v Horažďovicích jsou obsazené ze třetiny

12. prosinec 2020 09:00, aktualizováno

Krajské domy dětí a mládeže se po uvolnění opatření rozhodly zahájit svou činnost. Trápí je jak propad příjmů, tak nízká obsazenost. Podmínkou fungování kroužku je maximální počet deset dětí.

Děti se mohly přihlásit na nejrůznější kroužky, které horažďovický Dům dětí a mládeže nabízí. Jedním z nich je například kroužek experimentů. „Pomocí různých pokusů a vyrábění se snažím dětem vysvětlovat základní fyzikální či chemické principy a pozorujeme přírodu,“ vysvětlila Zuzana Drábková Trojanová, která je šťastná, že může konečně pracovat s dětmi. První letošní kroužek začal v laboratoři netradičně před Vánocemi.

Spousta dětí se přihlásila, ale na první hodiny nepřišla. Někteří rodiče také dlouho odkládali přihlášení svých dětí do kroužků. „I vlivem té podzimní situace se stalo, že máme většinu kroužků nyní obsazeno do deseti dětí. V kroužcích, které se právě teď rozbíhají, máme čtyři až pět dětí, jež reálně přišly,“ sdělil ředitel horažďovického Domu dětí a mládeže Tomáš Polak.

Kroužky v Domě dětí a mládeže Horažďovice fungují

Rodiče se současné situace bojí a děti do kroužků neposílají. Rozdíl mezi počtem dětí přihlášených v loňském a letošním roce je dramatický. „Jsme asi tak na třetině počtu účastníků, kteří mají přihlášeno a zaplaceno. Kdybych počítal ty, kteří mají přihlášeno, ale nezaplaceno, tak jsme zhruba na polovině,“ sdělil Tomáš Polak. Na kroužky by mělo momentálně docházet kolem 150 dětí.

Horažďovický dům dětí a mládeže jako jediný z krajských zařízení provozuje i environmentální centrum. Tam pořádá specificky zaměřené jednodenní i pobytové výukové programy pro školy. Ty ale letos od jara vůbec nebyly. A kromě zápisného do kroužků tak dům přichází i o další příjmy.

Středisko volného času se bojí, že příští rok nebude mít peníze na zaměstnance

Dům dětí a mládeže je financován normativně. To znamená, že se výše pracovních úvazků pedagogů, kterými bude středisko disponovat v následujícím roce, odvíjí od počtu dětí v kroužcích a další činnosti. „Teď se nám může stát, že nebudeme mít nárok na tolik pracovních úvazků, kolik máme v týmu lidí,“ poznamenal Tomáš Polak.

Krajský úřad, coby zřizovatel domů dětí a mládeže, však změnu financování nechystá. „Legislativa se v tomto ohledu měnit nebude, ale Plzeňský kraj bude dělat vše pro to, aby činnost středisek volného času a domů dětí a mládeže zůstala zachována a aby zařízení na zavedených opatřeních nějak netratila,“ upřesnila mluvčí krajského úřadu Alena Marešová. Jen v Horažďovicích má Dům dětí a mládeže 7 interních a 20 externích pedagogů.

autoři: Jitka Englová , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio