Krušnohorský Pernink zdobí dřevěné sochy a lavičky. Každý rok přidávají řezbáři nové

19. květen 2021

Pernink je malá obec v Krušných horách v Karlovarském kraji. Díky své poloze je ideálním místem, odkud lze poznávat jedinečnou okolní přírodu. Můžete tam dojet třeba vlakem a užít si jízdu po druhé nejvýše položené železniční trati u nás. Ať už přijedete vlakem, autem nebo na kole, jistě vaší pozornosti neujdou originální dřevěné sochy a lavičky, které zdobí ulice a nejbližší okolí Perninku.

Pernink je obec, která byla založena kvůli těžbě nerostů, především cínu, železa a stříbra. V 17. století ale doly postupně zanikaly a význam obce upadal. Až v 19. století se sem začali lidé vracet kvůli rozvoji textilního průmyslu. I ten ale v průběhu 20. století postupně zanikl. Život se znovu začal vracet díky čisté přírodě a ideálním podmínkám pro zimní sporty a turistiku.

V posledních letech se stal Pernink vyhledávaným horským střediskem. Je totiž ideálním výchozím místem pro poznávání západní části Krušných hor. V jeho blízkosti se nachází celá řada významných turistických cílů, které spojují četné pěší i cyklistické stezky. Mezi ty nejnavštěvovanější patří blízký Blatenský vrch s rozhlednou, Vlčí jámy, Plešivec nebo Tisovský vrch.

Andělská lavička v Andělské ulici, autorem sochy je Radek Smejkal

Zajímavosti najdete ale i přímo v obci. Díky tradici dřevařských sympozií s názvem „Perninský masakr motorovou pilou“, která se tu každoročně konají, zdobí obecní ulice a nejbližší okolí originální dřevěné lavičky a sochy. Nejvýznamnější čeští řezbáři sem jezdí už několik let a tvoří na zadaná témata. Jejich výtvory pak dělají radost nejen místním obyvatelům, ale i návštěvníkům. Postupně tak vzniká unikátní výstava dřevěných soch pod širým nebem.

Největší socha stojí v centru a znázorňuje medvěda, který je symbolem obce. Jejím autorem je místní řezbář Antonín Dorazin, který tradici řezbářských sympozií v Perninku založil. Blízký viadukt a Dračí skály představuje zase socha draka. A na místní horský hřeben Vlčinec pak odkazuje socha vlka rozhlížejícího se do krajiny.

Některé lavičky lemují oblíbenou cyklostezku. Tuto vytvořil Pavel Vrcula

K dalším povedeným skulpturám patří důchodce v životní velikosti, k němuž si můžete přisednout na lavičku před místním domovem pro seniory. Na cyklostezce zase potkáte žabího prince nebo jezevčí rodinku.

Letos se bude konat již 5. ročník perninského dřevosochání. Pokud to epidemiologická situace dovolí, proběhne tato oblíbená akce 18. až 20. června.

Spustit audio