Kržatka zimní – jedlá houba, která roste i v mrazu a sněhu

V zimě se na houby vydávají opravdu jenom zapálení houbaři, kdo mezi ně patříte, nejspíš znáte kržatku zimní (Tubaria hiemalis). Je to houba jedlá, ale hodně přehlížená.

Popis kržatky zimní

Není nijak velkého vzrůstu. Klobouk má v průměru 2-5 cm, v mládí jsou na jeho okrajích zbytky vela, ve stáří se okraje zvedají, takže klobouk vypadá jak talíř nebo miska. Do poloviny je prosvítavě rýhovaný, někdy na něm najdeme náznak hrbolku, jindy může být radiální. Barva klobouku je oranžově hnědá, okraj trochu světlejší. Lupeny jsou zpočátku krémové, potom přes okrovou od spór přecházejí do oranžově hnědé barvy s bílým ostřím. Třeň měří max. 5 cm, je tenký 2-4 mm, je to válec, někdy trochu prohnutý, barvou podobný klobouku, ovšem s bělavými svislými vlákny. Vespod můžeme narazit na vatovité podhoubí.


Rady, nápady i zajímavé tipy a informace související se zájmovou činností a koníčky si můžete poslechnout každý pátek od 18 do 19 hodin v Hobby magazínu speciál Českého rozhlasu Plzeň.

Audio archiv tohoto pořadu najdete zde.

Kržatka zimní a kržatka otrubičnatá

Kržatku zimní někteří mykologové uznávají jako samostatný druh, jiní jako varietu podobné kržatky otrubičnaté (Tubaria furfuracela), která roste od podzimu do jara. Tyto dvě houby se liší mikroskopicky a pak také tím, kde rostou. Kržatka zimní roste výhradně na zbytcích dřeva - spadlých větvičkách, štěpce nebo pilinách. Kržatka otrubičnatá na listí, jehličí a zbytcích rostlin.

Kržatka zimní v mrazu i sněhu

S kržatkou zimní se na svých zimních houbařských výpravách můžeme setkat poměrně často, její výhodou je, že se vyvíjí také ve slabších mrazech, růst zastavuje, až když opravdu hodně mrzne. Plodnice nasazuje i v době sněhu, hlavně ale potom, když sníh začne tát.

Spustit audio