Kulajda horalů zvaná hladká Ančka, kterou uvařila Anna Lokočová, vás pohladí na duši i v žaludku

Hladká Ančka je rychlá a výtečná polévka z tradičních surovin, které bývaly v každé domácnosti. Uvařila ji Anna Lokočová z Oldřišova na Hlučínsku. Recept se v její rodině dědí z generace na generaci. Je to výtečná sladkokyselá polévka s houbami a bramborami.

Hladká Ančka

Ingredience pro 6 osob:

2 hrsti sušených hub (mohou být i mražené)
1,5 litru vody
2 bobkové listy
1 špetka drceného kmínu
6 kuliček nového koření
6 kuliček černého pepře
4 střední brambory
2 lžíce másla
2 lžíce hladké mouky
½ větší cibule
4 vejce
100 ml smetany ke šlehání (může být i zakysaná)
50 g másla
2 lžičky soli
1 špetka pepře
1 lžička octa

Postup

Nejprve si předem namočíme aspoň na 15 minut do 500 ml vody 2 hrsti sušených hub. Houby necháme máčet, abychom získali i výluh z hub. Houby můžeme ve vodě i krátce povařit.

Do hrnce nalijeme 1 litr vody, přidáme namočené houby i s výluhem. Základ polévky okořeníme přidáním nového koření, celého pepře, bobkových listů, drceného kmínu a soli. Společně pak vaříme 15 minut.

Dále si stranou v kastrůlku přichystáme světlou jíšku. Tu připravíme tak, že v kastrůlku necháme rozpustit 2 lžíce másla, přidáme stejné množství hladké mouky a zamícháme. Necháme zrůžovět, a pak zalijeme trochou vody.

Do polévky vložíme brambory nakrájené na malé kostičky 2 x 2 cm. Polévku zahustíme jíškou a provaříme nejlépe 15 minut.

Mezitím si nakrájíme cibulku. Do kastrůlku vložíme máslo, po zpěnění přidáme cibulku. Až cibulka zrůžoví, přilijeme rozšlehaná vejce a připravíme smažená vejce, které okořeníme 1 lžičkou soli a špetkou pepře.

Do polévky na závěr vlijeme opatrně smetanu, která polévku zahustí a zjemní. Z polévky vyndáme kuličkové koření a bobkový list a dochutíme octem.

Před podáváním do polévky lžičkou odkrajujeme jako nočky umíchaná vajíčka.

Anna Lokočová

Recept získala od své maminky a ta zase od té své. V rodině se polévka vaří už více jak 100 let. Je to jednoduchá polévka, kterou si rodina na Hlučínsko přivezla z východních Čech.

Paní Lokočová nás přivítala u sebe doma stylově – tácem plným hlučínských koláčů se zvláštním hvězdičkovým drobenkovým zdobením. K obědu se podávala nejen uvařená hladká Ančka, ale také kuřecí a vepřové řízky s domácím bramborovým salátem. Stihli jsme podepsat i kuchařku Pochoutkového roku a popovídat si nejen o jídle.

Anna Lokočová a Patrik Rozehnal