Kuřáci nemocní CHOPN aktivně omezující kouření dostanou stejné léky jako nekuřáci

12. listopad 2019

Nejnovější účinné léky zatím lékaři nesměli předepsat žádnému kuřákovi s CHOPN, chronickou obstrukční plicní nemocí. To se teď změní.

Kouření je hlavní, ačkoli ne jedinou příčinou vzniku CHOPN, dá se říci, že kuřák si tuto nemoc přivodí sám. Jejími příznaky jsou kašel, zadýchávání se, únava a dušnost, jedná se o chronický zánět, v jehož důsledku dochází k omezení dýchacích funkcí. CHOPN je 4. nejčastější příčinou úmrtí na světě, v České republice na ni ročně umírá 3 500 nemocných.

Léčba ulevuje pacientovi od příznaků a zpomaluje vývoj onemocnění. Existují kombinované preparáty s vysokou účinností, které na předpis dostávají pouze nekuřáci s CHOPN. Díky iniciativě Českého občanského spolku proti plicním nemocem, ČOPN, jimi budou léčeni i kuřáci, kteří postupně snižují počet vykouřených cigaret.

„Člověk s infarktem také má nárok na plnou léčbu bez ohledu na to, jestli kouří nebo nekouří. Když diabetik nedodržuje dietu, nikdo mu nevezme inzulín s odůvodněním, že nejeví zájem a může si za to sám. Proč pouze pacienti s CHOPN by měli být postiženi tím, že kouří a tak si zhoršují svoji nemoc? Zhoršují, to je bez diskuse, ale neměli by být diskriminováni oproti ostatním skupinám nemocných,“ předkládá argumenty vedoucí ke změně v předepisování léků kuřákům nemocným CHOPN MUDr. Stanislav Kos, CSc., předseda ČOPN.

Na moderní léky dosáhne spolupracující kuřák

Kuřáci dosud měli možnost získat kombinované preparáty pouze tak, že si je uhradili v plné výši. Cena těchto léků je ale vysoká. Teď byla vytvořena kategorie pacientů s označením spolupracující kuřák, do které by mohlo spadat asi 45 000 z celkového počtu 300 000 lidí léčených kvůli CHOPN. Pro ně už bude nová léčba dostupná. „Spolupracující kuřák je člověk, který absolvoval protikuřáckou intervenci, řídí se pokyny svého plicního lékaře a omezuje kouření, což můžeme kontrolovat podle jeho vydechovaného dechu. Tito spolupracující kuřáci budou mít právo i na ty moderní kombinované preparáty,“ vysvětluje MUDr. Kos.

Změnu přístupu na ministerstvu zdravotnictví a zdravotních pojišťovnách vymohla pacientská organizace ve spolupráci s Českou pneumologickou a ftizeologickou společností. Kuřáky by to mělo motivovat k tomu, aby s kouřením sami chtěli přestat. Zároveň se ušetří peníze za jejich pobyty a léčbu v nemocnici v důsledku zhoršení příznaků CHOPN, nezřídka na jednotkách intenzivní péče. Do budoucna spolek ČOPN plánuje vyjednat podobné podmínky také ve vztahu k přidělování lázeňských poukazů pacientům s CHOPN, ani na ně zatím nemají kuřáci bez výjimky nárok.

20. listopad je letos Světovým dnem CHOPN. Při této příležitosti se od 18. do 22. listopadu koná řada akcí, včetně otevření plicních ambulancí zájemcům o vyšetření. Jejich seznam a podrobnosti k programu najdete na www.copn.cz a www.pneumologie.cz.

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.