Kurt Cobain s dudama, to bude Ondřej Rychlý v hlavní roli Tylovy slavné hry

2. duben 2019 12:29

Tylův Strakonický dudák  s Ondřejem Rychlým v hlavní roli bude letošním hlavním titulem festivalu Divadelní léto pod plzeňským nebem, který letos ovládne prostor U Ježíška.

Divadelní léto pod plzeňským nebem chystá pro letošní rok vlastní adaptaci hry J. K. Tyla Strakonický dudák. Pod názvem Švanda dudák ji bude režírovat Marek Němec, v titulní roli se představí Ondřej Rychlý. Scéna Divadelního léta vyroste v polovině června v novém prostoru v Plzni U Ježíška a kromě premiéry a deseti představení Švandy dudáka se na ní v červenci budou odehrávat i reprízy loňské inscenace Cyrano.

Herec Ondřej Rychlý vnímá roli jako rozloučení s Plzní, kde byl donedávna v angažmá. Stále je ale v Divadle J. K. Tyla k vidění v některých inscenacích. Kvůli roli Švandy dudáka začal tento herec a muzikant cvičit na dudy. „Zatím na ně kvičím a ječím, jestli je to všechno, co dudy umí, tak na ně dovedu hrát. Je to jiný nástroj, než na jaký jsem zvyklý, já hraju na harmonické nástroje, na klavír a na kytaru. Nejdřív jsem se zděsil, ptal jsem, jak dobře na ně musím umět. Ale čím dál tím víc mě to baví a začínám se v tom zdokonalovat,“ popsal svůj souboj s nezvyklým nástrojem a dodal, že pojetí režiséra ho bude bavit. „Budu takový Kurt Cobain s dudama,“ řekl s nadsázkou.

Režiséra oslovil prostor U Ježíška

Režisér Marek Němec objasnil volbu prostoru U Ježíška: „Souvisí to s výběrem toho titulu, příroda a svět nadpřirozena tam hraje velkou roli. Líbí se mi i ta navážka, za kterou se tyčí topoly, symbolizující cestu nebo alej. Ta hra si podle mě hraje s pocitem, že nás to tu štve, že to stojí za prd, že hledáme poklad někde v cizině. Ale máme ho tady doma. To je téma, o které by neměla hra přijít,“ vysvětlil.

Divákům se v inscenaci představí také Martin Písařík v roli Vocílky, jako Kalafuna se objeví stálice Divadelního léta Michal Štěrba. Dorotku si zahraje studentka KALD DAMU Eliška Hanušová. Poprvé se na Divadelním létě objeví Tomáš Karger, kterého čeká dvojrole Trnky a Sultána.

Předprodej vstupenek na Švandu dudáka začal včera. Festival Divadelní léto pod plzeňským nebem letos potrvá od 15. června do 25. července a nabídne také reprízy loňského Cyrana s Michalem Dlouhým v hlavní roli a doprovodný program. Například Festiválek hereckých kapel nebo večer s názvem Jsme muzikál!, který v režii Lumíra Olšovského představí to nejlepší z právě končící sezóny muzikálu Divadla J. K. Tyla. V červenci se pak diváci mohou těšit na další tradiční akce: Slam poetry Open Air a divadelní Improzápas. Prostor U Ježíška využijí také mladí účastníci příměstského Divadelního tábora.

autoři: Petra Kosová , Michaela Svobodová