Kurzy češtiny pro uprchlíky z Ukrajiny už se rozběhly

14. březen 2022 16:47, aktualizováno

Jazyková škola Eufrat v Plzni začala zadarmo učit válečně uprchlíky a další bezplatné kurzy češtiny nabídla také Západočeská univerzita.

Kurzy češtiny pro ukrajinské děti

I když některá ukrajinská slova zní podobně jako ta česká, je ukrajinština ve srovnání s češtinou v mnohém odlišný jazyk a snadno může dojít k nedorozumění. Válečných uprchlíků z Ruskem napadené Ukrajiny u nás den ode dne přibývá a ne vždycky mají u sebe tlumočníka nebo někoho, kdo jim pomůže s dorozuměním. Některé školy proto už začaly uprchlíky učit češtinu.

Dobrovolníci se ihned přihlásili

Bezplatné kurzy pořádá například plzeňská Jazyková škola Eufrat. Malé děti tady bez nároku na honorář učí třiadvacetiletý Stanislav Afickyj. „Je válka a já chci pomáhat, v České republice žiju už od svých tří let. Chci děti naučit hlavně mluvit, písmo se zatím neučíme,“ popsal. Děti se podle něj učí rychle.

Proč jazyková škola kurzy spustila, objasnila její ředitelka Dana Burešová: „Kamarádka přivezla z hranic auto plné uprchlíků, proto jsme přišli na tuto myšlenku. Okamžitě se nám začali hlásit dobrovolníci, že chtějí učit.“ O výuku je velký zájem, a i když na nich všichni pracují zadarmo, škola se případné podpoře od některé z firem nebrání.

Na ZČU mohou na kurz přijít maminky s dětmi

Bezplatný kurz českého jazyka pro dospělé organizuje také Západočeská univerzita. „Maminkám, které by se chtěly zúčastnit, zajistíme i hlídání dětí,“ informoval Michal Vaněk z  Ústavu jazykové přípravy. „Kurz bude orientovaný prakticky a počítá se vstupní úrovní 0 a výstupem na úrovni A1,“ dodal. Kurzy na ZČU vedou kmenoví vyučující ústavu a také studenti.

autor: Lukáš Milota | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Související