Kutilové z celého Plzeňska se tento víkend představí na festivalu v Plzni

24. duben 2019 10:00

Tulipán, který se rozvine, když mu pohladíte lístek i mluvící robot, který vznikl podle dětského obrázku. Takové zajímavosti uvidíte 27. a 28. dubna na festivalu kutilů v Plzni.

Tak zvaný Mini Maker Faire bude v krajském městě poprvé. Zhruba 40 tvůrců a inovátorů bude v prostorách DEPO 2015 předvádět tradiční řemesla i technické zlepšováky a výrobky.

„Mám tady svoji zálibu, což je tvoření elektroniky, která byla běžná v 50. letech minulého století. Je to spojování součástek bez plošného spoje pouze dráty,“ vysvětlil Jiří Praus, který na festivalu bude vystavovat své výrobky. Živí se sice jako programátor, ale u svého domu má malou dílnu, kde dělá, co ho baví.

„V dnešní době to trochu ožívá, ale v jiné formě. Místo aby to bylo účelné, je to spíše umělecká forma. To znamená, že se složí třeba takové krásné sluníčko, vločka nebo tulipán. Ten jsem původně udělal pro manželku k Valentýnu a zveřejnil ho na sociální síti dva dna před Valentýnem. Mělo to dva miliony shlédnutí a obletělo celý svět. Bylo to v různých magazínech a dokonce i v jedné americké ranní show,“ popsal Jiří Praus.

Květ, který obletěl celý svět

Tulipán je asi 20 centimetrů vysoký, je z různých drátků na dřevěném podstavci a uprostřed květu svítí. „Tulipán je z mosazného drátku, na straně je malý lístek, který když se pohladí, tak v podstavci umístěný malý motorek, uvede lístky do pohybu a ty se kolem vnitřních světýlek otevřou. Světýlka uvnitř dokážou rozkvétat do různých barev,“ vysvětlil Jiří Praus.

Chodící a mluvící roboty, které tvořili tři generace, bude na festivalu prezentovat Josef Poklop z Plzně. „Tím, že jsme tři generace, tak se snažíme propojit od dětských snů a tvorby až po lepší řešení, které třeba na trhu chybí nebo Nás oslovily. Konkrétně třeba můžeme začít tím, že si děti namalují a vymyslí robota, střední generace, to znamená dcera se zetěm, navrhli korpus na 3D tiskárně a my jsme udělali elektroniku. Robot se umí hýbat, mluvit a dá se programovat. Je to takový univerzální robot,“ řekl Josef Poklop, který je držitelem Zlaté stuhy z pražské akce za exponát Robotika 3G.

Festival kutilů 21. století

Cíl festivalu popsal za organizátory Vojtěch Kolařík. „Maker Faire je setkání nadšenců, tvůrců a inovátorů. My tomu říkáme festival kutilů 21. století. Naším cílem je, abychom se všichni potkali a šířili kreativitu a nadchli lidi do tvoření. Je to skvělá platforma, aby se tvůrci a makeři z Plzeňska spolu potkali a získali skvělé partnery, se kterými můžou spolupracovat.“

Festival kutilů můžete v Plzni navštívit tento víkend 27. a 28. dubna, oba dva dny od 10 do 18 hodin. V neděli ho navíc doplní venkovské EXPO, při kterém se v areálu DEPO2015 představí řemeslníci nebo taky například 3D model původního železničního mostu přes Hracholuskou přehradu.

 

autoři: Martina Klímová , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio