Kvůli distanční výuce ubyli studenti na univerzitách třetího věku

24. únor 2021 17:30, aktualizováno

Distanční výuka se týká nejen dětí, ale i seniorů, kteří studují například na univerzitě třetího věku. Musí proto zvládat moderní techniku a připojovat se na on-line přednášky.

Lékařce Janě Tremlové, studentce univerzity třetího věku, nedělá on-line výuka problém. I přesto, že prý není příliš technicky nadaná, se dokáže na hodinu připojit, klást dotazy a připomínky. Distanční výuka jí velice připomíná kontaktní výuku.

Nejprve měli posluchači z online výuky strach. „Poté když zjistili, že zůstávají doma, jsou v bezpečí, ale zároveň mají náplň dne a mohou se virtuálně setkávat se svými spolužáky i lektorem, přišli na to, že online škola není tak špatná,“ sdělila prezidentka Asociace univerzit třetího věku Magdalena Edlová ze Západočeské univerzity v Plzni.

Univerzitu i přesto nyní studuje méně posluchačů

V akademickém roce 2020/2021 byl zaznamenán asi dvacetiprocentní pokles posluchačů na klatovské univerzitě třetího věku Západočeské univerzity, kterou zprostředkovává obecně prospěšná společnost Úhlava. Ze 170 zapsaných posluchačů se na online hodiny připojuje kolem 70 až 80 procent. Univerzitu třetího věku Západočeské univerzity v Plzni v minulém akademickém roce studovalo celkem 2,5 tisíce posluchačů, nyní necelé 2 tisíce.

Někteří posluchači nemají možnost se na on-line výuku připojit. „Nebyl by problém pořídit si přístroj, ale nemám nikoho, kdo by mi pomáhal s jeho obsluhou,“ řekla studentka univerzity třetího věku Anna Šraitová z Klatov.

Na univerzitě třetího věku mohou senioři rozvinout své koníčky a zajímat se o nové věci, na které neměli dříve čas. Většině účastníků univerzity třetího věku nyní však chybí kontakt s ostatními spolužáky.

autoři: Jitka Englová , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio