Kvůli pumě z druhé světové války muselo včera opustit domovy několik tisíc obyvatel Plzně-Skvrňan

30. květen 2019 07:33

Pumu našli dělníci včera dopoledne v areálu atletického stadionu v Plzni. Pyrotechnikům se ji podařilo deaktivovat v osm hodin večer.

Podle dostupných informací policisté a hasiči evakuovaly zhruba 20 tisíc obyvatel. Do Skvrňan nejezdila až do večera městská doprava a policisté celou oblast hermeticky uzavřeli.

Město pro lidi zřídilo pět evakuačních míst, kam je sváželo autobusy, a kde pro ně bylo k dispozici jídlo a pití. Někteří obyvatele Skvrňan ale raději jeli k příbuzným a známým nebo postávali na ulicích. Několik jedinců zůstalo i přes výzvy hasičů a policistů doma.„Nemáme zákonnou možnost tyto lidi z domovů nějakým způsobem vykázat. Takže Ti, kteří nechtěli odejít, zůstali na vlastní riziko doma,“ doplnil mluvčí krajských hasičů Petr Poncar.

Další lidé opouštěli v průměru 2 km široké pásmo jen pomalu a vlastně tak oddalovali zásah pyrotechniků. Ti měli za úkol podle svého šéfa Michala Dlouhého deaktivovat 500 librovou leteckou pumu. „Ležela 75 let v zemi. To se projevilo na tom, že zapalovače šly poněkud hůře vyjmout. Vlastní deaktivace je velmi nebezpečná, protože některé zapalovače jsou vybavené antidelaborační zábranou, takže pyrotechnik musí přesně vědět, jakým způsobem s tím může nakládat a co dělat nesmí,“ popsal Michal Dlouhý.

V celém Česku najdou pyrotechnici během roku přibližně stovku pum nejrůznějších velikostí. Ta poslední z Plzně míří na trhací jámu do Ralska, kde poslouží k výcviku pyrotechniků.

autoři: Jan Markup , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio