Kytarista Beatles sólo: My Sweet Lord

Album All Things Must Pass kytaristy a zpěváka George Harrisona vyšlo 27. listopadu 1970 a 2. ledna 1971 už kralovalo na vrcholu hitparády.

Každý člověk asi prodělal nějaký bolestný rozchod, ale většinou, nebo vlastně skoro vždy, se to obešlo bez mediální pozornosti. Když se v  r. 1970 lidé na celém světě dozvěděli, že jedna z největších legend dvacátého století skupina Beatles definitivně končí, informovaly o tom stovky, možná že tisíce článků v tisku a debat v rádiu i na televizní obrazovce. Zájem o kapelu a její jednotlivé členy však rozhodně nezeslábl. Na každou nahrávku, ať už na singlu, nebo na LP se nedočkavě čekalo.

Skladatelské kvality dvojice Lennon - McCartney byly všeobecně známé a tak se pro mnohé hudební fanoušky stalo album All Things Must Pass sólového kytaristy Georga Harrisona skutečným objevem. Posluchači už jeho skladatelské kvality znali hlavně z alba Abbey Road. Ale na druhé straně byly známé Harrisonovy stesky o tom, že John a Paul byli sobci v tom smyslu, že jím složené písničky se na alba Beatles dostávala jen ztěžka. George měl tedy dost vlastního hudebního materiálu, který za léta nashromáždil.

Na albu All Things Must Pass, které vyšlo 27. listopadu 1970, začal prodávat nové myšlenky a trochu jinou koncepci muziky s čímž mu vydatně pomohli významní hudebníci jako Eric Clapton, Ringo Starr a rovněž producentský fenomen Phil Spector, když použil svou techniku zvukové stěny. Bylo v té době více než pozoruhodné, že album, které je považované za první tzv. pobeatlovské, vyšlo v trojdeskové podobě. Na obalu alba All Things Must Pass je Harrison vyfotografován se zahradními trpaslíky, což si v té době, každý vykládal po svém

autor: Zdeněk Raboch | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.