Labyrint ve tvaru Německa vyrostl v kukuřici v Litohlavech u Rokycan

5. červenec 2022 10:58, aktualizováno

Letos si projekt Kukuřičáci připravil kukuřičná bludiště ve tvaru států Evropské unie. Dvě kukuřičná bludiště vznikla také v Plzeňském kraji. Tvar Itálie a Holandska má bludiště v Kralovicích. Bludiště v Litohlavech u Rokycan připomíná zase Lotyšsko a také sousední Německo.

Projekt Kukuřičáci tvoří unikátní bludiště v kukuřici s hádankami. Letos jsou speciální sítě chodeb v polích po celém Česku vyřezaná ve tvaru států Evropské unie. Každé bludiště je ve tvaru jednoho unijního státu a jsou v něm vyznačená města tak, jako byste v daném státě přímo byli.

V chodbičkách se luští tajenka

V Litohlavech u Rokycan je vytvořené bludiště ve tvaru Německa. Cestičky v kukuřici kopírují německou infrastrukturu. Vyznačena jsou v bludišti také města, o kterých si na cedulkách mohou návštěvníci přečíst nějaké zajímavé fakty. „Některé cedulky obsahují navíc ještě písmenko s číslem. To zařadí návštěvníci do kartičky, kterou dostanou při vstupu. Za vyluštěnou tajenku dostanou na konci labyrintu odměnu,“ vysvětlil průvodce Antonín Tůma.

Prozatím je kukuřice nízká, ale v průběhu měsíce by měla vyrůst. Pokud se i v tomto zatím nízkém bludišti někdo ztratí, měl by vyhledat krajní pěšinku, která ho dovede až k východu.

Bloudění v kukuřici může trvat dvě až tři hodiny. Kukuřičné bludiště v poli u Litohlav je otevřené každý den od 9 hodin až do večera. Fungovat bude až do září.

autoři: Lukáš Milota , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio