Ladislav Klíma: Cestuje do města D. Příběh téměř hororový

20. únor 2021

Hlavní hrdina jde hustým lesem. Jde dlouho, bloudí, rodné město v nedohlednu. Náhle se zjevivší tajemný muž mu chce pomoci, ale pomoc je to pouze zdánlivá. 

Účinkuje: Josef Nechutný
Dramaturgie: Dominik Mačas
Zvukový mistr: Jiří Emil Silovský
Režie: Miroslav Buriánek
Natočeno: v Českém rozhlase Plzeň v roce 2006

Originální spisovatel a filozof Ladislav Klíma se narodil 22. srpna 1878 v Domažlicích. Jeho otec pracoval jako advokátní úředník, matka pocházela z kožešnického a sládkovského rodu Burešů. Rodina žila na náměstí v domě č. 143. Budoucí spisovatel studoval na zdejším gymnáziu, odkud byl v roce 1895 za urážku habsburské dynastie vyloučen. Ve studiu pokračoval v chorvatském Záhřebu, ale ani tam studia nedokončil.

Vrátil se domů „rozhodnut, že do žádné školy už nevkročí a žádnému povolání se nebude věnovat“. Roku 1904 se přestěhoval do Prahy, kde začal časopisecky publikovat své texty. Vlastním nákladem a anonymně také vydal svoji první knihu Svět jako vědomí a nic. Žil především z dědictví po matce, z darů svých přátel a vydělával si také krátkodobými zaměstnáními (např. strojník na lokomotivě nebo hlídač továrny). Silné kouření, alkoholismus a také podivínský způsob života mu podlomily zdraví. V roce 1928 zemřel na tuberkulózu, bylo mu 49 let. Je pochován v Praze na Malvazinkách.

autor: Martina Toušková | zdroj: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio