Ladislav Lamanai Sedlák: Obraz, který vypadá stejně jako fotografie, pro mě postrádá smysl

Malovat začal před necelými 4 roky, nejvíc ho oslovil akvarel. Své obrazy už vystavuje. Jedno z jeho děl je na přebalu knihy poezie anglického autora, další zdobí originální plesové šaty. Seznamte se s Ladislavem Lamanaiem Sedlákem.

Jak to tak někdy bývá, k malířské tvorbě Ladislava Lamanaie Sedláka přivedla náhoda. „První obraz jsem namaloval na apríla 2019 a bylo to v rámci takového hecu. Výsledek byl nevalný, ani jsem neměl žádnou ambici se v tomto směru dál realizovat. Ale učil jsem tehdy angličtinu výtvarníky a ti mě povzbudili, abych pokračoval,“ vzpomíná amatérský malíř z Plzně na den, kdy jeho život nečekaně získal nový rozměr.

Sám k tomu říká, že postupně se pro něj malování stalo nejen koníčkem, ale přímo vášní: „Zhlédl jsem se především v malbě krajin a urbanistických krajin. Často pobíhám po přírodě a fotím na telefon, ostatní to někdy vnímají tak, že už to přeháním. Ale já hledám různé pohledy, hledám si motiv pro obraz. Pro mě je podstatné promítat do maleb svět kolem sebe, nebo své představy a sny, někdy to jsou i abstraktní motivy, jak mi to zrovna přijde pod štětec. Výhodou obrazu je, že tam dáte, co tam chcete mít.“

Důležitý je pro něj osobní rukopis, hyperrealismu nefandí

Vlastní tvorba u Ladislava Lamanaie Sedláka vzbudila širší zájem o výtvarné umění jako takové, podněty nachází také v dílech jiných autorů. „Nemám rád obkreslování nebo kopírování stylu. Od ostatních malířů si beru spíš různé triky a rady. Když na obraze vidím něco, co mě zaujme, umělce sleduji dál a snažím se zjistit, jak to udělal. Osobní rukopis je pro mě velmi důležitý. Proto nejsem příznivcem v poslední době oblíbeného hyperrealismu, kdy člověk namaluje obraz, který vypadá stejně jako fotografie. Pro mě takový obraz postrádá smysl, přestože to obdivuji jako řemeslo.“

Obrazy plzeňského nadšence jsou pod názvem Barevný svět do konce ledna vystaveny v prostorách Spolku Ateliér v Trojanově ulici 309 v Kladně. Prohlédnout si je můžete i na osobním facebookovém profilu Ladislav Lamanai Sedlák. Právě díky sociálním sítím stále narůstá počet obdivovatelů jeho tvorby.

Sociální sítě jako prostředník neobvyklých propojení

„Příjemně mě překvapil režisér jednoho známého seriálu, když koupil obraz, který jsem dražil na charitu. Také se mi ozval Angličan žijící dlouhodobě v Plzni, jestli může jeden obraz použít na přebal své sbírky básní, kterou vydával v USA, to mě nadchlo. A nedávno kamarádka zazářila na plese v šatech s potiskem dalšího mého obrazu. Je to pro mě obrovská pocta, takováto neobvyklá propojení mě velice těší a zase dál inspirují,“ usmívá se Ladislav Lamanai Sedlák.

Výstava akvarelů Ladislava Lamanaie Sedláka s názvem Barevný svět se otevírá ve Spolku Ateliér v Trojanově ulici v Kladně v pátek 6. ledna. Vernisáž s hudebním doprovodem začíná v 18:30.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.