Lanovka i výtah zpříjemní cestu na vrchol rozhledny Diana

5. červenec 2021

Rozhledna Diana patří k těm méně častým stavbám tohoto typu u nás, na jejichž vrchol se lze dopravit výtahem. Dokonce i k rozhledně jako takové je možné svézt se pohodlně lanovkou.

Lanovka na rozhlednu Diana

Z rozhledny Diana vidíme jak samotné město Karlovy Vary, nad kterým se rozhledna tyčí, tak například také Slavkovský les, Doupovské hory, nebo třeba okolí Chebu. „Název Diana vznikl podle bohyně lovu. Dřívější pojmenování tohoto místa uprostřed lázeňských lesů byl Výšina přátelství, který se dochoval do dnešních dnů, a někteří lidé, hlavně varští, nedají jinak, než že toto je Výšina přátelství,“ řekl vedoucí provozu lanových drah Karlovy Vary Tomáš Gazárek. Ten vzápětí doplnil známé heslo, že ten, kdo nebyl na Dianě, neviděl Karlovy Vary.

Na rozhlednu ale nutně nemusíte využít služby výtahu. Vede na ni 150 schodů, které milovníci pohybu mohou s radostí zdolat. „Jedná se o čtyřbokou stavbu, která je v dolní části vystavěna z kamene a v horní části z cihel. Má dřevěný ochoz ve výšce 30 metrů, přičemž celá stavba měří 40 metrů,“ uvedl Tomáš Gazárek.

„Roku 1912 byla spuštěna lanová dráha, která byla hojně využívána turisty. Město Karlovy Vary tak přikročilo ke stavbě restaurace a vyhlídkové věže, které byly obě otevřeny v roce 1914. Přímo na místě vybízí k návštěvě Motýlí dům a pohodlnými cestičkami lázeňskými lesy je možno dorazit třeba na svatý Linhart, kde je obora se zvířátky. Je tam i naučná stezka a lanové centrum,“ řekl vedoucí provozu lanových drah.

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio