Láska ke včelám je na celý život

24. duben 2017

Bude letos kvalitní med a kolik ho bude? Uchráním včelstvo? Tyto a další otázky si téměř 80letý František Černoch z Kladrub na Tachovsku položil za svůj život opravdu mnohokrát. Chovu včel se totiž věnuje přesně 65 let.

František Černoch pochází z Jičínska a na Tachovsko se dostal tak, že narukoval na základní vojenskou službu. Živnostenský původ jeho tatínka mu zajistil místo u Pomocných technických praporů. Západočeské pohraničí si přes zpočátku potupnou vojenskou službu zamiloval a už tu zůstal.

Přivedl si sem i svého celoživotního koníčka - včely. Těm se tu, jak vzpomíná, vždycky dařilo. Tradičně se na polích v okolí Kladrub pěstovala řepka, husté lesy zase nabízely dostatek květů pro kvalitní lesní med.

Pan Černoch se věnuje včelám od roku 1952, je to však jen koníček. Jeho životní profesí je stavitelství. I dnes, jako penzista, má stále „mocné“ kulaté razítko, které ho mj. opravňuje i k provádění stavebního dozoru při výstavbě domů. Nejraději se ale baví o včelách. U nich, na rozdíl od složitých stavebních řízení a další legislativy, platí jediné zákony - ty přírodní.

Včelaření nejde ošidit a spolyká desítky hodin volného času. Hlavními vlastnostmi včelaře jsou podle pana Černocha trpělivost, dochvilnost, pracovitost a pečlivost. Bez toho to nejde. Pokud si někdo myslí, že si dá na zahradu úly, protože je to právě v módě a sám se med vyrobí, místo sladké odměny jen hořce zapláče.

Pančování medu je zločin proti včelám

Tak, jako v jiných odvětvích, se bohužel i v medaření najdou lumpové. Mediálně propírané kauzy směsí smíchaných z medů napříč Evropou i mimo ni podle Františka Černocha silně poškozují poctivé včelaře i Český svaz včelařů. Spotřebitel se tak sice může řídit informacemi na zadní etiketě komerčně baleného medu, ale stoprocentní jistotu, že v něm nejsou například u nás zakázaná antibiotika, nikdy nemá.

Na vlastní med nedá dopustit. Sladí jedině medem, a podle svých slov je to také jednoduchý recept na dobré zdraví ve vyšším věku. Ke včelaření přivádí i mladou generaci. Do loňského roku vedl kladrubský včelařský kroužek pro děti, ke včelám přivedl i svoje potomky, včetně dvou vnuků. A s pýchou dodává, že jeden z nich je už lepší než on. O budoucnost náročného koníčka ve vlastní rodině tak má postaráno.

František Černoch z Kladrub
autor: Pavel Halla
Spustit audio