Láskou národopisce Jiřího Kajera byla chodská muzika i chodské pohádky

15. říjen 2014

Dudák, spisovatel, sběratel a národopisec - to byl Jiří Kajer. Svůj činorodý život převážně zasvětil chodskému folkloru. Letos si připomínáme 110. výročí od jeho narození.

Jiří Kajer se narodil 20. října roku 1904 ve Spáleném Poříčí v učitelské rodině. To mu asi také předznamenalo jeho další profesní život, když se stal všestranným venkovským a později i středoškolským učitelem. Od roku 1950 byl dokonce ředitelem osmileté střední školy Aloise Jiráska v Plzni.

Po absolvování učitelského ústavu v Plzni ho osud zavál na Chodsko. Přesněji řečeno do Postřekova, kde učil na obecné škole a kde se také oženil. Později dojížděl učit i do nedalekých Poběžovic. V roce 1932 v Postřekově založil a víc než 20 let vedl dudáckou muziku, ve které hrál na dudy společně s tehdy vyhlášenými chodskými klarinetisty bratry Frišholzovými z Trhanova.

Chodské pohádky „vod hu nás“

Jiří Kajer se také věnoval spisovatelské činnosti a zabýval se i sběrem lidové slovesnosti - především pohádek. Tiskem vyšly Chodské pohádky, Vod hu nás, Jírka dudák nebo Vo kouzelnyjch dudach. V roce 1951 vyšlo tiskem 10 chodských písní - partitur písniček pro dudáckou muziku. Jako správný národopisec se věnoval i kronikářství novějších chodských dějin. Z této tvorby byly vydány publikace Památníček ze slavné chodské pouti nebo Naše Klenčí. Vedle vlastní tvorby dramatizoval chodské romány a povídky pro divadelní představení i pro potřeby československého rozhlasu.

Jiří Kajer zemřel 10. července roku 1969 v pětašedesáti letech a jeho ostatky jsou pochovány na klenečském hřbitově poblíž chodských bardů, do jejichž společnosti Jiří Kajer právem patří. Svým činorodým životem přispěl nemalou mírou k propagaci Chodska, jeho tradic i hudebního folkloru.

Poslechněte si Špalíček lidových písní Josefa Kuneš věnovaný 110. výročí narození Jiřího Kajera!

autor: Josef Kuneš
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.