Lávka přes dálnici otevřela cestu z Plzně na Radyni

Cyklistům a chodcům v Plzni se druhý červnový den otevřela lávka přemosťující dálnici v blízkosti čtvrti Černice. Otevřela cestu z Plzně směrem na jih a není už přitom třeba překonávat nebezpečné silnice. Tudy teď vede nejkratší cesta na Radyni a Starý Plzenec. Hned při otevření se po železné lávce - dlouhé 65 metrů a široké 3,5 metru - prošli místní lidé, které už před několika lety dálnice odstřihla od přírody. Stavbu za 28 milionů korun, kterou si vyžádala plzeňská radnice, hradil investor obchvatu Ředitelství silnic a dálnic.

Koordinátor stavby Petr Otásek uvedl, že s Lesy České republiky byla uzavřena dohoda, že na své náklady upraví zhruba dvoukilometrový úsek lesní cesty směrem na hrad Radyně. Cyklisté tak nebudou muset jezdit přes takzvanou křižovatku smrti poblíž Černic, kde se přetínají frekventovaná silnice první třídy na Nepomuk s komunikací druhé třídy ze Štěnovic do Starého Plzence. Cesta turistů, která je nyní limitována stavbou obchvatu, se zkrátí o tři kilometry.

Dálnice

Podle Petra Otáska je stavba raritou v rámci celé ČR a bude přihlášena do soutěže Stavba roku. Lávka má dvě krajní opěry, ale kvůli bezpečnosti provozu na dálnici jí chybí středový pilíř. Je zavěšena na 12 lanech, uvázaných na šestadvacetimetrovém pilonu, umístěném na jedné opěře. Speciálně vyrobená německá lana s životností 30 let napínají také mořské mosty v Dánsku nebo olympijský stadion v Aténách. Jsou odolná proti korozi z mořské vody, neboť v zimě se za kamiony tvoří slaná oblaka. Rozkmitání lávky eliminuje tlumič pohybů pod lávkou uprostřed, který byl vyroben na míru v Německu.

Lávka

Lávka je na 77,2 kilometru dálnice D5 Praha - Rozvadov. Naváže na nový mostek v plzeňské městské části Hradiště, který byl zprovozněn loni v prosinci. Otevřel nový směr na Radobyčice a výrazně zkrátil cestu ze středu města.

autor: lsm
Spustit audio