Lávka pro pěší a cyklisty doplnila Pňovanský viadukt

27. červen 2019 10:35

Součástí opraveného mostu nad přehradou Hracholusky je nově i lávka pro cyklisty. Na podzim a na jaře odborníci v rámci unikátní výměny železničního mostu otočili a vyměnili samotný Pňovanský viadukt, po kterém pak znovu začaly jezdit vlaky. Od středy 26. června je oficiálně součástí mostu i lávka pro cyklisty.

Lávka sama o sobě stojí za návštěvu. K mostu je přivařená bytelná konstrukce, která z dálky působí jako síť. Je 200 metrů dlouhá, je široká dva metry a má zábradlí. Konstrukci tvoří tři prověsy z ocelového zábradlí a podlaha je tvořena roštem, lávka je tak jen pro ty, kteří se nebojí výšek.

Když se rozhodovalo o opravě mostu, byla také ve hře varianta, že se opraví starý most a přidělá se k němu lávka. Nakonec se ale rozhodlo, že bude most nový, bylo tedy jednodušší k novému mostu navrhnout novou lávku. Správa železniční cesty vyměnila most a Plzeňský kraj s podporou Státního fondu dopravní infrastruktury vybudoval lávku.

Lávka je především pro cyklisty, ale je před ní z bezpečnostních důvodů značka „Cyklisto, sesedni z kola“. Sloužit bude i pěším a hlavně místním chatařům zpříjemní pobyt u přehrady.

autoři: Lukáš Milota , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň

Související