Lázně Kundratice jsou oázou klidu. Slatinné koupele pomáhají i při vysokém tlaku nebo cukrovce

8. červenec 2020

Dvacet kilometrů jihozápadně od Liberce se už od 13. století nachází městečko Osečná. Tamní rašeliniště inspirovala koncem 19. století místního podnikatele Josefa Schwana k založení Lázní Kundratice. Zprvu šlo o malý domek se dvěma vanami pro rašelinové koupele. Jeho syn pak objekt rozšířil. Lázně později koupila obec. Počet návštěvníků postupně narostl tak, že se celé zařízení muselo po roce 1913 zmodernizovat.

Lázeňské budovy dostaly nový vzhled a obec nechala postavit ozdravovnu pro nemocné i pro rekonvalescenty, zejména vojáky z první světové války. V roce 1933 byly jedny z nejstarších slatinných lázní v Čechách považovány za nejmodernější v republice. Také během druhé světové války léčebnu využívala armáda. Po válce byly Lázně Kundratice součástí státního podniku Československé státní lázně. Prošly několika úpravami a modernizacemi a v roce 1992 privatizací. Ale slatinné koupele zůstaly pro zdejší lázně základem dodnes.

Altán a dosloužilá dřevěná vana v roli květináče

Lázně Kundratice jsou zaměřené na léčbu pohybového ústrojí. „Léčíme zde pooperační stavy, tedy po endoprotézách, ale i po úrazech a podobně. A doplňkově máme dokázáno, že se u pacientů lepší hypertenze a daří se tu i cukrovkářům,“ vypočítává krátce z dlouhého seznamu léčených onemocnění ředitel Lázní Kundratice Otto Doležal. Slatinu doplňují různé typy masáží, vodoléčby a moderní ošetření pomocí laseru, biolampy a rázové vlny. Ubytování lázeňských hostů je zajištěné ve třech budovách – Šárka, Dalibor a Přemysl, v těsné blízkosti stravování a léčebného domu.

Blahodárné sirnoželezité slatinné koupele, vodoléčba, parní bedna a další procedury přilákaly do Lázní Kundratice například herečku Libuši Havelkovou či herce Petra Haničince. V oblibě je mají sportovci jak z nedaleké Dukly Liberec, tak liberečtí hokejisté nebo jablonečtí biatlonisté.

Lázně Kundratice se nacházejí v klidném lesoparku o rozloze zhruba 36 hektarů. Ale možnosti rozptýlení zde nechybí, od minigolfu přes půjčovnu kol až porybník s možností koupání či rybolovu. Je tu také restaurace s živou hudbou nebo zrekonstruovaný altánek. K výletům láká třeba blízký Ještěd a Ještědské pohoří nebo Ralská pahorkatina se zříceninou Ralsko nebo Hamerským rybníkem.

Spustit audio