Léčitel páter František Ferda má v Sušici pamětní desku

4. duben 2005

Pamětní desku má od prvního dubnového dne na zdi klášterního kostela v Sušici na Klatovsku místní proslulý léčitel páter František Ferda, který zemřel před 14 lety. Kdysi se za ním sjížděly tisíce pacientů. Desku mu nechala udělat radnice k nedožitým 90. narozeninám. Jejím autorem je plzeňský sochař František Bálek.

Pacienti využívali schopnosti pátera zjistit diagnózu a doporučit vhodný lék přírodního původu. Diagnózu určoval podle očí, fotografie či dokonce jen pouhým soustředěním. Ve svých pamětech napsal, že stanovil tisíce diagnóz na dálku a je přesvědčen, že se nikdy nespletl. Jezdívaly za ním i různé významné osobnosti.

Logo

Starostka Jiřina Rippelová připomněla, že před domem pátera Ferdy stávaly fronty, leckdy bylo těžké se k němu dostat. Jezdili za ním často lidé, kterým lékaři nedokázali pomoci a oni ho považovali ze svou poslední naději. Mnohým z nich opravdu pomohl. Sama starostka prý udělala s léčitelem dobrou zkušenost. Šla za ním, když její tehdy několikaměsíční syn měl delší dobu zažívací potíže. Páter se na něj podíval a ptal se, co dostává dítě jíst. Když zjistil, že dostává i piškoty, řekl, že právě piškoty mu způsobují průjem, protože jsou ze špatných vajec. Předepsal chlapci bylinkový čaj a potíže brzy zmizely.

Své mimořádné schopnosti objevil Ferda v 50. letech 20. století, kdy byl jako mnoho dalších kněží vězněn v komunistickém žaláři. Dlouhá léta také nesměl vykonávat své kněžské povolání. Zástupci města již loni rozhodli, že mu nechají udělat pamětní desku k nedožitému výročí. Město na ni vydalo zhruba 50.000 korun.

Logo
autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio