Léčivou minerální vodu objevily v Jeseníku nad Odrou krávy. Dnes se z ní připravují i bylinné sirupy

13. říjen 2021

Léčivá voda první třídy použitelná k léčbě srdce, ledvin, močových cest a žaludku. Tak zněl verdikt odborníků z Insbruku a Bílska, kteří v roce 1900 zpracovávali posudek na minerální vodu vyvěrající v Jeseníku nad Odrou na Novojičínsku v Moravskoslezském kraji. I po více než sto letech jsou zdejší minerální prameny využívány.

Sedlákům z Jeseníku nad Odrou bylo kdysi divné, proč se jejich krávy nápadně často shromažďují na jednom místě pastviny a proč tam spokojeně polehávají. Okusili proto zdejší pramen, který vyvěral ze země, a zjistili, že je náramně chutný.

V roce 1896 odkoupil od sedláků tento kus pozemku jistý Artur Krizický. Vidina rychlého zbohatnutí však záhy vzala za své. Zaměstnanci mu podle dobové zprávy kradli cukr a citróny tak houževnatě, že se prý bankrotu nedalo vyhnout.

O dva roky později se stal novým majitelem Adam Kobierský. Toho nesmírně zajímalo složení této po železe chutnající vody, a tak ji poslal na posouzení odborníkům. A jejich verdikt? Léčivá voda první třídy použitelná k léčbě srdce, ledvin, močových cest a žaludku.

Pramen arcivévodkyně Zity

Ale až třetí majitel, Vinzenz Stefan z Moravské Ostravy, dokázal uvést podnikatelský plán do praxe. Sláva jesenických pramenů stoupala a jejich distribuce nevázla ani v lékařských kruzích. Byl to také právě Vinzenz Stefan, který u příležitosti návštěvy arcivévody Karla Františka Josefa a arcivévodkyně Zity v Novém Jičíně neváhal Zitu navštívit a požádat ji, aby jednomu z jesenických pramenů propůjčila své jméno. Souhlasila, a tak si dodnes lidé mohou pochutnávat vodu z pramene Zita. Ten je vyveden i mimo areál současného Jesenického pramene, a tak si každý kolemjdoucí může načepovat, co hrdlo ráčí.

Kromě Zity ovšem v Jeseníku nad Odrou vyvěrají ještě další prameny, a to Franz, Josef, Herma, Lipový a Hedva. Letos na jaře nově vysadili v areálu Jesenického pramene bylinkovou zahrádku a přes letní sezónu lákají zájemce na zážitkové vaření sirupů z vlastních bylinek a chutné jesenické vody.

Od letošního roku je součástí areálu Jesenický pramen také bylinná zahrádka
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.