Ledové sochy v pivovarských sklepích v Plzni už nalákaly tisíce lidí

1. leden 2020

Zmenšeniny Eiffelovy věže, egyptských pyramid, Sochy svobody, ale třeba i exotických zvířat vytesaných z ledu si můžou návštěvníci aktuálně prohlédnout v podzemních chodbách plzeňského pivovaru. A zájem o ně je velký.

Ledové sochy v plzeňském pivovaru

Ve sklepích, kde se vystavují desítky unikátních ledových soch, jsou minus čtyři stupně Celsia. Aby díla vydržela, je potřeba celý prostor dochlazovat. Návštěvníci se proto musí na prohlídku opravdu teple obléct. Sochy jsou barevně nasvícené a největší z nich měří přes dva a půl metru.

„Máme tu sochy, které symbolizují cestu kolem světa, takže každá ze soch by se měla vázat k nějaké zemi. Kromě šikmé věže v Pise je tu třeba i londýnský Tower Bridge nebo plzeňská katedrála sv. Bartoloměje. Tím, že jsou sochy z technického ledu, který je průhledný, a ne z přírodního, dá se s ním lépe pracovat, a barevné nasvícení tak lépe vynikne,“ řekla průvodkyně Lucie Šindelářová.

Fotit je povoleno, sahat se nesmí!

Ledové sochy v plzeňském pivovaru

„Na sochy je zakázáno sahat. Nejen proto, že to sochám škodí, ale zároveň kvůli tomu, že jsou podchlazené a hrozí riziko popálení mrazem,“ upozornila Lucie Šindelářová.

Sochy vyrobila Ice factory a podíleli se na ní akademičtí sochaři František Bálek a Petr Šťastný společně s týmem dalších lidí. Vysochání a sestavení jednotlivých děl trvalo v řádu několika dnů.

Ledové sochy v plzeňském pivovaru

„Vyrobili jsme 35 tun ledu, což je 280 ledových bloků. Ačkoliv jsou sochy v mrazivém prostředí, časem z důvodu oxidu uhličitého, jenž led jakoby pálí nebo zaobluje, se musí sochy obnovovat. Jedná se hlavně o detaily obličejů a malých částí, který se nejrychleji ztrácí, vysvětlil organizátor výstavy Lukáš Toušek.

Zájem o ledové sochy je obrovský. Na každou prohlídku může najednou 30 lidí a místa jsou hodně dopředu vyprodaná. Výstava ledových soch potrvá v pivovarských sklepích do konce ledna, pokud bude zájem o ně pořád tak veliký, jsou organizátoři připraveni výstavu prodloužit.

autoři: Lukáš Milota , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio