Legendární Baťovo letoun Electra nebo válečná stíhačka Spitfire se letos představí v Plasích

27. duben 2017

Leteckou bitvu i nová letadla uvidí letos návštěvníci letecké show v Plasích. Součástí přehlídky bude akrobacie dvouplošníků i přelet armádních gripenů.

„K vidění bude legendární stíhačka Spitfire opředený řadou příběhů. Potom bych určitě doporučil další legendu, což je letadlo Lockheed Electra 10A z roku 1937 se kterou létal Jan Antonín Baťa. Samozřejmě se Plas vrací známé letecké seskupení Flying Bulls Aerobatics Team. Je to nejlepší akrobatická skupina na světě a po dlouhé době opět ve čtyřech,“ jmenuje produkční akce - Jiří Pěč.

Velký zážitek slibuje představení výborného akrobatického pilota Martin Šonka, který letos jako první Čech v historii vyhrál závod elitní série Red Bull Air Race. Akrobatický program doplní jeho kolega z této prestižní soutěže Petr Kopfstein .

Milovníci válečného letectví z první světové války si přijdou na své při sledování vystoupení skupiny Pterodactyl Flight s množstvím pyrotechnických efektů, kteří nastolí velmi realistickou podívanou dobové bitvy.

Také letos se na akci představí Armáda České republiky se stíhačkami JAS 39 Gripen. Další součástí programu budou seskoky parašutistů, akrobacie na padácích, akrobacie na kluzáku, ukázky práce složek integrovaného záchranného systému, záchranářského armádního vrtulníku Sokol či přelety velkého dopravního letadla a pozemní program.

Akce nazvaná Den ve vzduchu se uskuteční 28. a 29. dubna na letišti v Plasích. Organizátoři posílí i počet autobusů, které budou odjíždět z Plzně během dopoledne každou půl hodinu.

autor: jik
Spustit audio