Legendární český likér s exotickým názvem Jakamarus se stáčí dál

Legendární československý likér s exotickým názvem JAKAMARUS má na svědomí lékárník Alois Kříž. Rodák z jihočeských Hoštic si po studiích farmacie na Univerzitě Karlově otevřel v roce 1916 v Praze na Pankráci lékárnu, kde kromě jiného prodával také bylinný extrakt vlastní výroby k léčbě žaludečních a zažívacích nemocí.

Extrakt z bylin a koření se později stal základem originálního bylinného likéru, který se díky své jemné, hořké a kořeněné chuti brzy proslavil v celé republice. Ochranná známka likéru JAKAMARUS byla Obchodní a živnostenskou komorou v Praze registrovaná 1. února 1932 pod názvem „dietetická bylinná tinktura amara sacharatu“. Kde se vzal exotický název, není známo, ale koncovka odkazuje na charakteristickou hořkosladkou a kořeněnou chuť.

Osud léčivého likéru

A podle původní receptury se likér vyrábí dodnes. Po znárodnění v roce 1948 se výroba přesunula do národního podniku Seliko a navíc z Prahy na Moravu – do likérky v Dolanech na Olomoucku, kde se JAKAMARUS vyráběl až do zrušení likérky roku 2002. Díky Alexandru Zarivnému, který ochrannou známku na jeho výrobu odkoupil společně s palírnou whisky v Těšeticích u Olomouce, mohla být výroba v roce 2006 obnovena. V Těšeticích se likér vyrábí dodnes, v současné době pod hlavičkou TOSH Distillery, s.r.o.

Zlatou éru zažil JAKAMARUS určitě v době první republiky, běžně k dostání byl i v průběhu let následujících a dnes si znovu hledá cestu k zákazníkům. Díky dlouhé době, po kterou zraje v dubových sudech, vyniká JAKAMARUS charakteristickou hořkosladkou, kořeněnou chutí. Obsahuje více než 50 % extraktu z bylin a koření.  Podle jednatele TOSH Distillery Jiřího Omelky v současnosti dodává likérka na trh 3 000 lahví ročně. A vrací se také do restauračních zařízení a vybraných barů.

Kolumbijská kravata

Jedním z těch, kde můžete JAKAMARUS ochutnat, je originální brněnský bar Super Panda Cirkus. Barman Michal Nevrlý si likér oblíbil nejen pro jeho úžasnou chuť. Jako jeden z mála barmanů ho rád využívá při míchání nápojů, jako je například speciální pánský nápoj s názvem Kolumbijská kravata, servírovaný v netradičním baleni – jednoduše vám ho zavěsí na krk.      

Na pultech obchodů poznáte JAKAMARUS nejen podle charakteristické tmavě hnědé barvy, ale podle tradiční lahve, vyrobené dle původního návrhu z třicátých let. Důkazem kvality likéru je také ocenění regionální potravina a regionální produkt.

 

autor: Blanka Malá